Menu

Succesvolle conferentie “Kunst van het afkijken”

 

Het begon al goed: met een zaal vol leerkrachten en pabo-studenten zeggen dat afkijken mag! Na gisteren weten zo’n 200 deelnemers het: van de natuur afkijken is juist een heel goed idee.

Diederik Jekel overtuigde de zaal van het belang van wetenschap op de basisschool, met goede voorbeelden en een simpele, doeltreffende demonstratie van de zwaartekracht. “Kinderen zijn al wetenschappers. Ze stellen al waarom-vragen. Je hoeft het alleen samen te doen. Samen vragen stellen is de kern van wetenschap in het basisonderwijs.”

Met de lezing van Marleen Kamperman kregen de deelnemers een kleine inkijk in de wetenschap van plakken. Ze legt uit: “Eigenlijk plakt alles, maar als er weinig contact is, hecht het niet goed.” Met je leerlingen kun je allerlei materialen gebruiken, zoals water, olijfolie, honing of chocopasta, om twee plaatjes aan elkaar te plakken: hoe lang blijft het hangen? Hoe vaak kun je plakband gebruiken? Plakt het ook onder water?

In twee rondes met acht workshops gingen de deelnemers actief aan de slag, bijvoorbeeld met planten die in elke schoolomgeving te vinden zijn, levende dieren, ontwerpen met knutselmateriaal of met moderne technologieën. Daarmee heeft iedereen veel ideeën opgedaan om onderzoekend en ontwerpend leren te gaan gebruiken met biomimicry als interessante invalshoek. De eerste reacties waren in ieder geval zeer enthousiast!

 

Lesmaterialen
Voor de beschikbare digitale lesmaterialen uit de workshops kunt u terecht op onderwijsmiddelen.C3.nl.

Foto’s
Een selectie van de foto’s staan op onze Facebook-pagina.