Menu

Scholieren De Rozenhorst roepen Frans Dekker uit tot winnaar VUURVLIEGEN 2017

Leerlingen van basisschool De Rozenhorst uit Rotterdam hebben vanmiddag in EIC Mainport Rotterdam onderzoeker Frans Dekker van de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot winnaar van wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2017. Na een spannende strijd met vier andere wetenschappers wist hij het meest helder en overtuigend zijn onderzoek over nanodeeltjes aan de kinderen te presenteren.

VUURVLIEGEN

VUURVLIEGEN is een spannende battle waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige, dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan VUURVLIEGEN leren onderzoekers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de chemie precies doet. Tijdens deze eerste editie van VUURVLIEGEN pitchten vijf onderzoekers van de universiteiten uit Groningen, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven hun onderzoek voor 100 leerlingen vanaf groep 5 van basisschool De Rozenhorst uit Rotterdam. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste pitch gaf en wie de VUURVLIEG van 2017 werd.

Lesmateriaal

Frans Dekker heeft onderzoek gedaan naar nanodeeltjes. Hij krijgt nu de kans om dit te vertalen naar aansprekend lesmateriaal voor het basisonderwijs zodat het onderzoek breder bekend wordt. De ontwikkelde materialen worden gratis beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerde scholen. Leerkrachten kunnen hiermee gericht aan de slag met onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van Wetenschap en Technologie.

Chemie

VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en Stichting C3. De KNCV is de grootste chemische beroepsvereniging van Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar 8500 leden. C3 maakt jongeren bewust van de wereld van chemie met als doel hun eigen talenten hierin te ontdekken. VUURVLIEGEN is geïnspireerd op de Vlaamse Wetenschapsbattle.

Update 7 september 2017: Het lesmateriaal rond het onderzoek van Frans is nu beschikbaar!

Met behulp van deze pagina laat u uw leerlingen via een filmpje en experimenten ontdekken hoe leuk het is om onderzoek te doen. De les is gratis beschikbaar, duurt ongeveer 45 minuten en is naar eigen wens uit te breiden aan de hand van de suggesties.