Kun je koken op zonne-energie?

Ja dat kan! Hoe? Dat ontdek je met het proefje Zonneoven.

Hoe werkt die zonneoven nou precies?
De zon straalt zowel licht als warmte uit. Dat voel je gelijk als je vanuit de schaduw de zon inloopt.

Als een zonnestraal een glanzend oppervlak raakt, zoals aluminiumfolie of een spiegel, weerkaatst de straal. Doordat de slakom hol is, worden alle zonnestralen die het aluminiumfolie in de kom raken, weerkaatst naar het midden van de kom.

Natuurkundigen noemen dit midden het brandpunt van de kom. In het brandpunt wordt het heel warm door het licht en de warmte van al die stralen bij elkaar. Als je het blikje in het brandpunt plaatst warmt het blikje dus op. Als je lang wacht en je zonneoven goed werkt kun je zelfs het water in het blikje laten koken.

Let op: het blikje kan erg heet worden!

Een duurzaam alternatief voor koken op gas of hout
Een zonneoven gemaakt met spiegels kan wel een temperatuur bereiken van 165 °C! Dat is warm genoeg om water te koken en eten te bereiden. En het grote voordeel: je hebt geen brandstof zoals gas of hout nodig. Zonneovens zijn dus heel duurzaam.

Zonneovens worden ook in ontwikkelingslanden of vluchtelingenkampen gebruikt als alternatief voor koken op hout.

Maak jij je eigen echte zonneoven?
Op warme dagen is een zonneoven een mooi alternatief voor barbecueën. Superleuk om een grotere zonneoven te maken die echt werkt.

Een zonneoven werkt wel anders dan een gewone oven en het kan langer duren om je eten gaar te krijgen. Gelukkig is de zon nooit op en vraagt het alleen wat meer tijd. Check wel altijd of je eten gaar is voor je het opeet.

De nadelen liggen voor de hand. Een zonneoven werkt natuurlijk niet als de zon niet schijnt en op een bewolkte dag doet hij het minder goed.

Laat je weten of jouw zonneoven goed gelukt is? Stuur ons een bericht of tag ons op socialmedia @c3chemie of #c3chemie

Ontdek al onze proefjes  in ons aanbod van 100 superleuke proefjes met huis-, tuin- en keukenmiddelen!