23 juni 2020

C3 en KNCV lanceren vraagbaakscheikunde.nl in coronatijd
Op zondag 15 maart meldt minister Slob dat alle scholen dicht gaan in verband met het coronavirus. De jeugd zit thuis. Het centraal examen gaat niet door en de cijfers van de schoolexamens worden daardoor extra belangrijk om te slagen. Scholieren moeten online hun lessen volgen en zich voorbereiden op toetsen waarvan ze niet weten wanneer en hoe die worden afgenomen. Het online contact met school zorgt voor technische haperingen en is onpersoonlijker. Dat maakt het lastiger om een vraag te stellen als de stof niet duidelijk is. Het valt allemaal niet mee. Om de thuisscholieren in deze bizarre tijd een steuntje in de rug te geven, lanceren de KNCV en Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) daarom op 9 april 2020 vraagbaakscheikunde.nl.

Van 10 tot 10 worden alle vragen gezien
Op de vraagbaak kunnen scholieren van alle schoolniveaus met hun scheikundevragen terecht over scheikunde en NaSk2. Een antwoordpanel met KNCV-leden zit zeven dagen per week klaar om van 10.00 tot 22.00 uur vragen op scheikundegebied te beantwoorden. Jan-Willem Toering, directeur van de KNCV:  “Tientallen leden van de KNCV reageerden gelijk enthousiast op de oproep om de scholieren te helpen met hun vragen. Het was geweldig om met zoveel betrokken leden in zo’n korte tijd én onder deze omstandigheden dit nieuwe initiatief te ontwikkelen.”

Scholieren.com
Na ruim een maand zijn er bijna 3.000 unieke bezoekers op de vraagbaak geweest en over meer dan 60 onderwerpen zijn vragen gesteld. Marijn Meijer, directeur C3: “Het was mooi dat landelijke onderwijsorganisaties als NVON en SLO de vraagbaak gelijk opnamen in hun nieuwsberichten. Daarmee geven ze richting docenten het signaal dat het goed zit en ze het gerust kunnen communiceren naar hun leerlingen voor betrouwbare en professionele ondersteuning.”

Aan het einde van dit schooljaar volgt een evaluatie en wordt gekeken hoe dit initiatief een vervolg krijgt. Blogger Stach Redeker van scholieren.com is enthousiast. Hij schreef in zijn blog: “Ik plaatste mijn vraag en binnen twintig minuten schoot een scheikunde-expert me te hulp. Geloof me: deze site is een lifesaver voor iedereen die scheikunde heeft.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden