23 april 2021

Scholieren Cas Revenberg en Thijn Koopman van het Canisius College Nijmegen namen op vrijdagmiddag 23 april 2021 na een online live finale de eerste prijs in ontvangst van profielwerkstukwedstrijd Imagination at Work, georganiseerd door Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3). De winnaars ontvangen ieder een cheque van 500 euro als bijdrage voor hun studie.

Drie scholierenteams presenteerden tijdens deze finale hun onderzoek die ze in het kader van hun profielwerkstuk hebben uitgevoerd. In het onderzoek van winnaars Cas en Thijn stond de vraag centraal hoe je CO2 kunt opvangen met behulp van poreuze materialen. De begeleiding was in handen van Stefania Grecea van de UvA en Esther Broen van het Canisius College Nijmegen.

Jurering
De jury van deze editie van Imagination at Work bestond uit:
Margot Verwei – Projectleider Expertisecentrum Biobased economy bij Avans Hogeschool
Cees van Houwelingen – Operations Regulatory Services Leader bij Dow Benelux B.V.
Lieke Heldens – Project Manager D&I Benelux bij BASF

Juryvoorzitter Margot Verwei: “de jury koos voor deze winnaar vanwege de heldere presentatie waarin een duidelijke relatie werd gelegd met actuele problemen als klimaatverandering en opwarming van de aarde. Daarbij werd ook gerefereerd aan de sustainable development goals van de VN. Tot slot waren deze deelnemers er zeer goed in geslaagd om een begrijpelijke uitleg te geven over de technische aspecten van hun onderwerp, ook voor iemand die niets van het onderwerp weet.”

Achtergrondinformatie over het onderzoek van de UvA
Een van de grootste zorgen in de maatschappij is de klimaatverandering. Dit hangt samen met de toename van de hoeveelheid CO2. Door het verbranden van fossiele brandstoffen in elektriciteitscentrales, motorvoertuigen, fabrieken en huizen neemt de uitstoot van CO2 toe. Deze zal alleen maar toenemen doordat de economie blijft groeien. Een manier om de hoeveelheid CO2 in de lucht te beperken is door CO2 selectief op te vangen. Poreuze materialen, materialen met kleine holtes of doorlopende kanalen, hebben de eigenschap dat ze CO2 kunnen adsorberen. Het gebruik van deze poreuze materialen is economisch aantrekkelijk omdat het minder energie kost om deze materialen te vernieuwen in vergelijking met andere methodes. De onderzoeksgroep van Stefania Grecea maakt poreuze materialen die ingezet kunnen worden om CO2 efficiënt op te vangen.

Images at Work
De afgelopen maanden beheerde iedere week een ander scholierenteam ons Instagramaccount om verslag te doen van de voortgang van hun onderzoek. Het team met Olaf van Bracht, Peter van den Acker, Ying Xin Visser en Joeri Sleeuwenhoek van de Goudse Schlengemeenschap GSG waren het meest creatief en ontvingen tijdens de finale van Imagination at Work een bluetooth speaker JBL voor ieder teamlid. Volg C3chemie op Instagram en krijg een uniek kijkje in de wereld van chemie en life sciences door de ogen van scholieren.

Doe mee aan Imagination at Work editie 2021/2022
Zoeken jouw leerlingen van havo of vwo een onderwerp voor hun profielwerkstuk en willen ze meewerken aan vraagstukken op het gebied van duurzaamheid? Wijs ze dan op Imagination at Work. Scholieren kunnen zich vanaf medio mei aanmelden voor de editie van schooljaar 2021-2022!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden