Gastlessen papier- en kunststofindustrie
Een gastles op school geeft jongeren een concreet beeld van de wereld van de techniek. C3 ontwikkelt gastlessen waarbij experts uit het bedrijfsleven zelf de scholen in de regio bezoeken. Zo ontwikkelde C3 gastlessen over papier en kunststof. Bij de gastles papier maken vmbo-leerlingen zelf papier met behulp van pastamachines. De scholieren ontdekken dat je als team goed moet samenwerken en dat een hapering in het proces gevolgen kan hebben voor het resultaat. Dat zijn basiselementen van de procestechnologie. Voor de kunststofindustrie ontwikkelde C3 een spel dat ervoor zorgt dat de leerlingen zelf aan de slag gaan met kunststof en beroepen leren kennen. De activiteiten uit de gastlessen lenen zich ook  heel goed voor evenementen als Careerdays, Girslday en de Week van de Procestechniek.

Trainingen en workshops
C3 geeft trainingen ‘Gastles geven in de klas’ aan professionals uit het bedrijfsleven die gastlesgever willen worden. Met de didactische handvatten en kennis van de doelgroep staan ze een stuk steviger voor een groep jongeren. Op conferenties en evenementen voor docenten en leerkrachten geeft C3 ook workshops met handvatten voor een inspirerende les in W&T.

Week van de Procestechniek
C3 coördineert de Week van de Procestechniek. Er is een groeiende behoefte aan een nieuwe activiteit rondom procestechniek die tijdens deze week en andere evenementen kan worden gebruikt en kan worden ingezet voor gastlessen op vmbo-scholen. Samen met docenten en scholieren van de mbo-opleiding voor procesoperator en vertegenwoordigers van Shell, Exxon Mobil, Huntsman en BASF werken we aan prototypes van een installatie die hiervoor kan worden ingezet.  Geïnteresseerden kunnen aansluiten door een mail te sturen naar secretariaat@c3.nl. De eerstvolgende bijeenkomst is op 9 maart 2020 op het Curiocollege in Bergen op Zoom.

Experience Days
C3 laat scholieren zelf ervaren welke technische beroepen er zijn binnen een bedrijf, door het aanbieden van experience days. Tijdens een experience day werken de scholieren mee in het lab of de fabriek. Ouders en docenten zijn ook van harte welkom en krijgen een eigen programma. Beroepenoriëntatie en studievoorlichting staan centraal en na afloop is er een moment van reflectie. Bedrijven zetten hun deuren open en medewerkers of studenten van opleidingsinstituten geven presentaties en bemannen informatiestands.

Beroepenbattle
Tijdens een wetenschapsbattle of beroepenbattle presenteren experts hun vakgebied of onderzoek aan kinderen van de hoogste groepen van het basisonderwijs. De kinderen bepalen welke presentatie het beste is en maken zo kennis met het werkveld. Deelnemende experts krijgen vooraf een training van C3 in presenteren voor kinderen. De presentatie van de battlewinnaar gebruikt C3 voor het ontwikkelen van eigentijds lesmateriaal. Op 6 april 2020 vindt een beroepenbattle plaats in de regio Emmen. Geïnteresseerden kunnen deze battle bijwonen door een mail te sturen naar secretariaat@c3.nl. Bekijk hieronder de presentatie van Jeroen van Beeck van Tata Steel over de hyperloop.

Profielwerkstukken
Scholieren die deelnemen aan ons programma Imagination at work  werken samen met een vakman of onderzoeker van een bedrijf of universiteit aan vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding, klimaat of energie. Ze draaien een dagdeel mee op de werkvloer. Ze werken aan hun eigen onderzoek en maken ondertussen kennis met de werkvloer. Tijdens de landelijke finale presenteren de genomineerde teams hun uitkomsten. Het Instagramaccount van C3 wordt beheert door de deelnemende teams. Het komende schooljaar wordt ingezet op deelname van vmbo-teams.

Jongerenevenementen
Wij beschouwen het als onze specialiteit om coole activiteiten te ontwikkelen voor jongerenevenementen zoals de Careerdays en Girlsday waarbij jongeren gelijk de beroepen ervaren van een specifieke sector en voorlichting krijgen over bijbehorende studies.

Op social media

LinkedIn februari 2020

Terug naar het overzicht