Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Pepsine is een enzym, actief in de maag, dat wordt gebruikt om eiwitten te splitsen van grote componenten tot polypeptiden. Samen met zoutzuur is pepsine de hoofdcomponent van humaan maagzuur, evenals het geval is bij veel diersoorten; het was dan ook het eerst ontdekte dierlijke enzym.
Pepsinogeen wordt gemaakt in de cellen van de maagwand, samen met zoutzuur en andere componenten. In een zure omgeving wordt dit pro-enzym omgezet in pepsine.
Naast pepsine zijn er andere proteases in de maag, namelijk trypsine en chymotrypsine; elk is gespecialiseerd in het breken van bepaalde bindingen. Pepsine breekt het best bindingen tussen hydrofobe en aromatische aminozuren, namelijk phenylalanine, tryptofaan en tyrosine.
In dit experiment wordt het pH‐optimum van pepsine bepaald met behulp van pepsine afkomstig uit varkensmaag. Als substraat wordt het bloed-eiwit hemoglobine gebruikt.
Niveau/jaarlaag | 5 havo, 5 vwo | |
Tijd | 100 min | |
Aantal lessen | 2 lesuren | |
Groepsvorming | twee- tot viertallen | |
Type practicum | Onderzoekspracticum | |
EOES | Voorronde 23-24 | |
Eindproduct | Formatieve vragen | |
Leerdoelen | ||
|
||
Vooraf klaar zetten | ||
Per groepje:
|
Geïnteresseerd in dit experiment? Download dan het volledige lesmateriaal voor handige uitleg en kant-en-klare werkbladen om direct in de klas te gebruiken.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit practicum besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van dit practicum
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.