Proefje: Zonnemelk
Doe het proefje Zonnemelk en ontdek het zelf!

–> direct naar de proef

Met dit proefje toon je verstrooiing van licht door kleine deeltjes aan. Hiermee kun je antwoord geven op de volgende twee vragen:

  • Waarom is de lucht blauw?
  • En hoe ontstaat avondrood?

Vraag 1: Waarom is de lucht blauw?

Zichtbaar zonlicht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. De kleuren van de regenboog gaan van rood, via oranje, geel, groen, blauw naar violet.

In het proefje zonnemelk veroorzaken de kleine melkdeeltjes in het water verstrooiing van het blauwe licht van de zaklamp. Bij verstrooiing, wijken de kleuren af van hun oorspronkelijke richting omdat ze onderweg onregelmatigheden tegenkomen. Niet alle kleuren licht zijn even gevoelig voor verstrooiing. Violet en blauw licht wordt makkelijker verstrooid dan rood licht.

Deze verstrooiing wordt Rayleighverstrooiing genoemd. Het effect werd genoemd naar Lord Rayleigh die met een verklaring kwam.

De golflengte van het licht speelt een belangrijke rol. Licht bestaat uit kleine golfjes. Als je kijkt naar de kleuren van de regenboog heeft violet licht de kleinste golflengte en rood licht heeft de grootste golflengte. De golflengte van rood licht is bijna twee keer zo groot als die van violet licht.

Violet en blauw licht in zonlicht veranderen door hun kleine golflengte makkelijker van  richting door kleine deeltjes in de atmosfeer van de aarde, bijvoorbeeld moleculen of stofjes. En ze wijken niet naar één kant af, maar naar alle kanten en komen daar weer deeltjes tegen en wijken vervolgens opnieuw af. Op deze manier komt het violet en blauwe licht van alle kanten in de atmosfeer. Als je naar de lucht kijkt, zie je dit als een blauwe lucht. Onze ogen kunnen violet licht minder goed zien en daarom zien we geen violette lucht.

 

Vraag 2: Hoe ontstaat avondrood?

Als de zon opkomt of ondergaat zie je vaak spectaculaire kleuren in de lucht. Dit komt ook door de verstrooiing van een deel van het zonlicht. Het licht dat van een opkomende zon komt, gaat door veel meer lucht dan wanneer de zon bovenaan de hemel staat. Doordat het licht dan zo’n lange weg door de atmosfeer aflegt wordt bijna al het violette en blauwe licht verstrooid en bereikt daarom jou niet meer. Het licht dat je dan ziet is daarom vooral oranje en rood, ook wel morgenrood of avondrood genoemd.