27 juli 2023

Guus Bukkems uit Helmond van het Carolus Borromeus College heeft een bronzen medaille gewonnen tijdens de 55e Internationale Chemieolympiade (IChO) in Zürich. Een fantastische prestatie. Er deden 89 landen mee met 348 zeer getalenteerde middelbare scholieren. De twee andere podiumplaatsen waren voor scholieren uit China. De prijzen werden uitgereikt door o.a. Javier Garcia Martinez, president van IUPAC, International Union of Pure and Applied Chemistry.

Download hier de theorietoets en de practicumtoets van de internationale olympiade.

Download hier alle toetsen met antwoorden van de nationale olympiade.

Het NL-team
De leerlingen die Nederland vertegenwoordigden werden geselecteerd tijdens de 44e Nationale Scheikundeolympiadeweek, eerder dit jaar aan de Universiteit Leiden. Verff Verhoeff van het Lentiz Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen, Jesse van der Waal van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft en Kjeld Zwitserloot, van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel grepen in Zürich helaas net naast het eremetaal en kregen een eervolle vermelding. De leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Dick Hennink, Marijn Jonker en Emiel de Kleijn.

Kjeld Zwitserloot, vierdeklasser en met 16 jaar een van de jongste internationale deelnemers: “Voor mij was de IChO een geweldige ervaring. De wedstrijd was chemisch gezien ontzettend pittig, maar de opdrachten waren ontiegelijk interessant. Het ontdekken van nieuwe scheikunde, maar vooral het ontmoeten van zoveel nieuwe mensen, voornamelijk leeftijdsgenoten, zorgden voor een goede tijd in Zwitserland.”

De scheikundeolympiade
De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito), Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Gymnasium Beekvliet (Sint-Michielsgestel), Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Willem Lodewijk Gymnasium (Groningen), Willibrord Gymnasium (Deurne), Radboud Universiteit (Nijmegen), Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit (Amsterdam), de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), het NL Talenten Fonds en de Topsector Chemie/ChemistryNL. Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.

In 2024 wordt de 45e NSO gehouden aan de Universiteit Maastricht en de 56e IChO in Riyad (Saoedi-Arabië).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden