19 februari 2021

Door middel van deze proef geef je een metalen spijker een koperen laagje. Een coating zonder te verven! Het koper komt van een muntjes van één, twee of vijf eurocent en wordt overgedragen door…. citroen en zout.

Hoe werkt het?
Het zure citroensap reageert met het koper van de muntjes. Door deze reactie ontstaan er losse, geladen koperdeeltjes. Deze deeltjes reageren met het ijzer in de spijker, waardoor er een heel dun koperlaagje (coating) op de spijker ontstaat. Het zure citroensap is niet zuur genoeg om alle koperdeeltjes van de muntjes om te zetten in geladen koperdeeltjes. De muntjes verdwijnen dus niet helemaal. Er bestaan stoffen die nog veel zuurder zijn dan citroensap. Daarin zouden koperen muntjes wel helemaal verdwijnen!

In de praktijk
De spijker heeft in deze proef een kopercoating gekregen. Een coating is een dun laagje, vaak bedoeld om het materiaal eronder te beschermen. Er zijn bedrijven  die zich specialiseren in het ontwikkelen van beschermende coatings. Deze coatings worden bijvoorbeeld gebruikt in de scheepsbouw of auto-industrie. Welke coating wanneer wordt gebruikt, hangt af van het gebruiksdoel. Een coating van bijvoorbeeld een schip mag niet schadelijk zijn voor het milieu. Iemand die onderzoekt welk effect nieuwe stoffen op het milieu hebben, is een milieudeskundige.

Bij de ontwikkeling van coatings zijn scheikundigen en materiaalkundigen betrokken. Wanneer een bedrijf een goede coating heeft ontwikkeld, wil het dat recept natuurlijk voor zichzelf houden. Dit het ‘het recht op octrooi’ op de coating. Een octrooigemachtigde moet dit vastleggen. Deze persoon moet dus veel kennis hebben van coatings en hun ontwikkelprocessen. Bj een octrooibureau werken dan ook veel mensen met een bètaopleiding.

Wil je meer weten over beroepen in bèta en techniek? Kijk dan op exactwatjezoekt.nl. Meer leuke vind je in onze boekjes Bèta4you en Bèta4you 2. Je kunt ze gratis downloaden.

Meer doen
Probeer ook eens een ander voorwerp te voorzien van een koperlaagje. Werkt het bijvoorbeeld met een elastiekje? En met een paperclip? Net als citroen is cola ook een zure vloeistof. Probeer eens of je daarmee een kopercoating kunt maken.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden