21 december 2020

Wij zijn er heel trots op dat we, samen met de Hogeschool en Universiteit Utrecht, de KNCV en de Stichting Biowetenschap en Maatschappij, een NWO-subsidie voor wetenschapscommunicatie ontvangen om vmbo’ers te helpen kritisch vertrouwen in de wetenschap te ontwikkelen. Leerlingen gaan leren hoe wetenschappelijke kennis in de (bio)chemie en life sciences tot stand komt, hoe ze fabels van feiten kunnen onderscheiden, en via social media gaan ze er in wedstrijdvorm over communiceren. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht bundelen hun expertise om te onderzoeken hoe goed de wetenschapscommunicatie werkt en waar het programma verder verbeterd en versterkt kan worden.

NWO-subsidie
Ons project heeft een toekenning ontvangen vanuit het programma ‘Wetenschapscommunicatie’ van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In totaal 16 projecten hebben een subsidie ontvangen en gaan zich inzetten om het brede publiek in aanraking te brengen met wetenschap. Met de financiering van ruim 1 miljoen voor een divers palet van projecten geeft de NWA een impuls aan het vakgebied wetenschapscommunicatie. De projecten gaan nieuwe communicatievormen inzetten, maar ook bestaande middelen op een andere manier gebruiken. De projecten zullen nadrukkelijk proberen om een publiek te bereiken dat niet vanzelfsprekend met wetenschap in aanraking komt, waardoor het onvoldoende beeld heeft van wat wetenschap precies is en betekent voor de maatschappij.

Daarnaast wil de NWA de impact van wetenschapscommunicatie meten. De NWA laat daarom de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht een toolbox ontwikkelen om dit in kaart te brengen. Aan de hand van een aantal van de toegekende projecten uit deze call zal de toolbox gestalte krijgen. Na verloop van tijd wordt naar verwachting duidelijk hoe nieuwe inzichten zijn te verwerven over het genereren van impact bij een breder publiek dan de toch al in wetenschap geïnteresseerde doelgroepen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden