2 februari 2021

Hi! Wij zijn Noor, Lotte en Mimi en samen hebben wij het Instagramaccount SistersinScience_NL opgezet. Hiermee willen wij niet alleen een kijkje geven in de wereld van de wetenschap en de chemie maar, belangrijker nog, hopen wij het stereotype te doorbreken en anderen te inspireren.

Alleen maar jongens? Natuurlijk niet!
Wij willen laten zien dat het klassieke beeld van een chemicus niet meer klopt met de werkelijkheid. Alleen maar jongens? Natuurlijk niet! Alleen maar studiebollen? Hoezo?! Anders dan bijvoorbeeld bij een opleiding Geneeskunde, is het toekomstbeeld bij een opleiding chemie veel meer tastbaar. Gewoonweg door de afwezigheid van chemici in onze belevingswereld. Je ziet ze niet op sociale media, weinig in het nieuws en beperkt in films en series. Dit hebben wij ook gemerkt tijdens onze studie- en middelbareschooltijd. De afwezigheid van rolmodellen heeft ons lang doen twijfelen aan ons eigen carrière pad en dat doet het eigenlijk nog steeds. Met onze Instagram hopen we scholieren en studenten te bereiken om te laten zien dat er niets oubolligs is aan het chemische werkveld. Bovendien zijn er eindeloze toepassingen, waar je als leerling, student en docent misschien niet aan toe komt als je met de klassieke scheikunde in aanraking komt.

Scholieren: stuur je vragen in!
Naast onze Instagrampagina, gaan we de samenwerking aan met vraagbaakscheikunde.nl, een platform voor scholieren en studenten om hun prangende vragen te stellen over chemische lesstof. Oproep van ons aan jouw leerlingen: Voor de vraagbaak gaan wij jullie vragen beantwoorden met behulp van multimedia! Kom je er nou thuis niet uit? Kun je het antwoord maar niet vinden in je boek of online? Ga dan naar vraagbaakscheikunde.nl en stel je vraag! Misschien gaan wij hem dan zelfs behandelen in een filmpje en vertellen we je ook nog eens hoe je dit terugziet in de chemische wereld! Dit platform is gratis en publiekelijk bereikbaar zodat iedereen dezelfde kansen krijgt tot informatie. Iets wat niet vanzelfsprekend is en misschien wel nog minder door de huidige COVID-19 pandemie.

Sisters in Science is live sinds 11 januari en groeit met de dag. Zeg het voort en deel het met jouw leerlingen! We zijn bereikbaar via Instagram (SistersinScience_NL) en mail naar sistersinsciencenl@gmail.com voor vragen en suggesties!

Wie zijn Noor, Lotte en Mimi?

Mimi den Uijl
Ik ben een derdejaars PhD student in het TooCOLD project aan de universiteit van Amsterdam. In dit project onderzoek ik de invloed van licht op allerlei moleculen, zoals de kleurstoffen in een kunstwerk die langzaam afnemen in hun intensiteit en de vitaminen in etenswaren. Dit doen we met vloeistofchromatografie, een hele mooie techniek die ontzettend veel mogelijkheden geeft. Uiteindelijk kan je me ook wel een veredelde loodgieter noemen, omdat ik soms niet meer doe dan het koppelen van buizen! Mijn achtergrond is een bachelor bèta gamma en een master in analytische chemie, beiden aan de UvA.

Noor Abdulhussain
Ik ben een vierdejaars, dus laatstejaars(!), PhD student in het STAMP project in de analytische groep bij het HIMS op de UvA. Het STAMP project staat voor Scheidings Technieken voor Een Miljoen Pieken. Het doel van ons project is om een ruimtelijke driedimensionale scheiding te doen met vloeistofchromatografie, wat een oplossing zou kunnen zijn om hele complexe monsters te kunnen scheiden, zoals bijvoorbeeld een bloedmonster!  Mijn achtergrond is een bachelor Chemie bij de Hogeschool Rotterdam en een master in Analytische Chemie op de UvA.

Lotte Schreuders
Werkzaam als junior docent voor de master Chemistry, track Analytical Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben aangenomen om de kwaliteit van het onderwijs binnen deze mastertrack te verbeteren. Zodoende hou ik mij vooral bezig met onderwijsvernieuwing en ontwikkeling. Ik ben erg gepassioneerd over de rol van leren en ontwikkelen in onze levens en geloof dat als docent je niet alleen theoretische en praktische kennis doorgeeft, maar een belangrijk rolmodel bent. Mijn doel in het leven is altijd te blijven leren en ontwikkelen en anderen daarmee te kunnen helpen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden