13 januari 2020

Scholieren vmbo en havo in Limburg, Gelderland en de regio Rijnmond/Drechtsteden ervaren in januari de beroepen operator, technician en laborant tijdens de 21e editie van de week van de Procestechniek & Maintenance.

Noodklok
Bedrijven luiden de noodklok vanwege een chronisch tekort aan technisch personeel. Tijdens de Week van de Procestechniek & Maintenance maken duizenden vmbo- en havoleerlingen uit de onderbouw kennis met de interessante beroepen in de procesindustrie. Leerlingen in de 2e klas van het vmbo en 2 of 3 havo moeten beslissen welke sector zij gaan kiezen in de bovenbouw van hun opleiding. Wie graag in de techniek verder wil gaan, moet wiskunde, natuur- en scheikunde in zijn of haar pakket kiezen. Het is belangrijk dat leerlingen daarover tijdig geïnformeerd worden.

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat de mbo opleiding procestechniek (Operator C) uitstekende kansen geeft op de arbeidsmarkt. Het onderzoek stelt verder dat opleiding een werkloosheid heeft van 0% en dat flexibel werk nauwelijks voorkomt (6%) onder de afgestudeerden. Daarnaast verdient een procesoperator met een bruto maandinkomen van €2.503 het meest van alle mbo-opleidingen. Ook werken de afgestudeerden vrijwel altijd in de eigen richting (96%) en op het eigen niveau (84%).

Power to procestechniek
De week van de Procestechniek en Maintenance vindt doorgaans plaats van 21 t/m 24 januari maar de regio’s wijken daar ook van af. Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) is voorzitter van het netwerk Promotie Procestechniek Nederland (PPN) dat de landelijke coördinatie en communicatie rondom de week verzorgt. C3 zorgt voor kennisdeling en levert expertise over aansprekende activiteiten voor de scholieren. De activiteit ‘Power to procestechniek’ wordt een nieuwe activiteit die C3 via PPN landelijk gaat uitrollen en waar nog regionale partners voor worden gezocht.

Procestechniek & Maintenance Limburg (PML)
Meer dan 800 Limburgse vmbo en habo leerlingen van 30 scholen beleven van 13 t/m 17 januari en 20 t/m 24 januari de wereld van procestechniek en maintenance. PML is een platform van rond de 50 toonaangevende  technische bedrijven in de chemie, food, kunststof en maakindustrie. Ze werken samen met alle Limburgse vmbo, havo scholen en mbo VISTA College, Gilde Opleidingen en Summa Laboratoriumtechniek.

De focus is resultaatgericht. In de 20 jaar dat PML bestaat, groeide de jaarlijske instroom van 20 naar 200 operators studenten en van 0 naar 100 maintenance studenten. Ruim voordat deze jongeren de school verlaten, komen ze via stages en speeddates in contact met de lidbedrijven. Velen vonden daar een baan en hebben een succesvol bestaan opgebouwd in de regio.

Meer informatie:
Paul Jessen, directeur Procestechniek & Maintenance Limburg
Telefoon: (046) 400 02 23
Mail: p.jessen@pmlimburg.nl

Procestechniek regio Rijnmond
In de regio Rijnmond gaan tijdens de Week van de Procestechniek ongeveer 900 leerlingen van 22 verschillende scholen op bezoek bij 16 verschillende bedrijven[1] en het EIC. De procesindustrie en de foodsector zijn belangrijke sectoren. Zij hebben behoefte aan goed opgeleide technici, procesoperators, onderhoudsmonteurs en analisten. Daarom openen tijdens de Week van de Procestechniek(20 t/m 24 januari), bedrijven in de regio hun deuren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken zo kennis met de techniek in het algemeen en de (petro)chemische industrie en foodsector in het bijzonder. Hiermee krijgen ze een realistisch beeld van de beroepen en de goede loopbaanperspectieven die daarbij horen.

Tijdens de week van de procestechniek brengen leerlingen een bezoek aan een bedrijf. Ze krijgen daar een uitgebreide rondleiding en brengen een bezoek aan de controlekamer of laboratorium. Ook  krijgen ze uitleg over het productieproces, het belang van onderhoud( maintenance), het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en ze gaan in gesprek met medewerkers. Daarnaast brengen de scholen een bezoek aan de havenexpositie bij EIC Mainport Rotterdam (EIC). Ten behoeve van Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) geven het Techniek College Rotterdam en het STC Brielle  voorlichting over vervolgopleidingen. Tevens doen de leerlingen mee aan verschillende doe- activiteiten bij het EIC in het chemielab en gaan ze in het technolab aan de slag in de Proeffabriek met maintenance opdrachten. Tenslotte brengen zij een bezoek aan de havenexpositie.

De bedrijfsbezoeken vinden plaats tijdens de landelijke Week van de Procestechniek. In de regio Rijnmond wordt de Week van de Procestechniek georganiseerd in het kader van de samenwerking tussen scholen en bedrijven binnen het Proces- en Maintenance College Rijnmond (PMR) en de FIA. Het EIC verzorgt de coördinatie van de Week van Procestechniek in de regio Rijnmond in opdracht van Deltalinqs de ondernemersvereniging van het havenbedrijfsleven.

Met dit project wil de organisatie laten zien dat werken als procesoperator, onderhoudsmonteur of analist veel voordelen oplevert. Er is genoeg werk te vinden voor gediplomeerden en er is een goed basissalaris. Omdat het werk ook ’s nachts doorgaat wordt er gewerkt in ploegendiensten. Verder zijn er in de proces en maintenance en de foodsector goede loopbaanperspectieven.

Wilt u meer informatie over de inhoud van Week van de Procestechniek, neem dan contact op met EIC Mainport Rotterdam, Laurent van Luik, 0181 296029, l.vanluik@eic-mainport.nl

[1] Tijdens de Week van de Procestechniek werken in de regio Rijnmond de volgende bedrijven mee:
AVR, BP Raffinaderij, ETT,  Exxonmobil, Hexion, Huntsman, Indorama, Kemira, Lyondell Basell, Mourik Services, PerGen, Neste, RDM Trainingsplant, Shell, Shin-Etsu, Suikerunie

Procestechniek regio Gelderland
Van 20 tot 31 januari vindt in Gelderland de Week van de Procestechniek & Maintenance plaats. Werk en Vakmanschap vestiging Velp verzorgt de programma’s in deze regio voor de deelnemende scholen: Het Edison College uit Apeldoorn, Het Rhedens uit Dieren, Maarten van Rossum uit Arnhem, CSV Het Perron uit Veenendaal, Metzo College uit Doetinchem, Almende College uit Silvolde.

Werk en Vakmanschap vestiging Nijmegen gaat met de leerlingen van Canisius College Nijmegen, Pax Cristi Druten en Maas Waal Wijchen op bezoek bij de bedrijven ARN BV, Synprodo en Excluton.

Leerlingen kruipen in de huid van procesoperators, onderhoudstechnici en analisten. Het programma van de regio Gelderland wordt nog gepubliceerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden