Wat gebeurt er?

Print Friendly, PDF & Email

De betadine kleurt op de gekookte aardappel blauw en op de rauwe aardappel nauwelijks. In aardappels zit zetmeel. Zetmeel en betadine kleuren samen blauw. Daardoor kun je met betadine laten zien dat ergens zetmeel in zit. In een rauwe aardappel zit het zetmeel nog in de cellen. Als je aardappels kookt, gaan de cellen kapot en komt het zetmeel vrij. De betadine kan in de rauwe aardappel niet bij het zetmeel komen en in een gekookte aardappel wel. Aardappelpuree wordt gemaakt van gekookte aardappelen. Daarom kleurt de betadine op de aardappelpuree ook blauw.

Verder experimenteren?

Niet alleen in aardappels zit zetmeel. Probeer ook eens of er zetmeel zit in brood, patatjes, beschuit, pasta, papier en melk.

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rauwe aardappel
  2. Gekookte aardappel (afgekoeld)
  3. Aardappelpuree (afgekoeld)
  4. Betadine (jodium)
  5. Aardappelmesje
  6. Snijplank
  7. Schoteltje
  8. Eetlepel

Meer proefjes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden