Print Friendly, PDF & Email

In het dagelijks leven gebruiken we geweldig veel plastic. Vooral als verpakkingsmateriaal. En dat gooien we allemaal weg. En dat plastic is niet goed voor het milieu. Want het wordt moeilijk afgebroken. Daarom zijn wetenschappers op zoek gegaan naar bioplastic. Gemaakt van biologische grondstoffen en afbreekbaar!

Proefje: Maak bioplasticbioplastic maken
Bekijk deze maakproef en zie hoe je een eenvoudige bioplastic maakt. Deze bioplastic wordt van aardappelen gemaakt. Het is dus een biologisch product en daardoor biologisch afbreekbaar.

Het kan zijn dat dit proefje te lang duurt om het in je spreekbeurt voor de klas te laten zien. Voer het dan van tevoren, bijvoorbeeld thuis uit. Neem de verschillende resultaten mee naar school om te laten zien. Je kunt natuurlijk ook foto’s of een filmpje maken. Dan kun je je proefje daarmee laten zien.

Recyclen van plasticlogo composteerbaar plastic
Het is niet mogelijk om al het plastic dat we nodig hebben te vervangen door bioplastics. Er wordt dus ook nog steeds veel “ouderwets” plastic uit aardolie gemaakt. Dat levert veel moeilijk afbreekbaar afval. Gelukkig zijn we steeds meer plasticafval gaan inzamelen om het opnieuw te gaan gebruiken. Men noemt dat recyclen.

  • Wil je meer weten over plastic? Kijk dan in de Wikikids.
  • Meer over inzamelen en hergebruik van plastic kun je lezen op deze website.

Net zo goed als echt (ouderwets) plastic?
Misschien heb je je afgevraagd of je bij het proefje nu wel echt plastic maakte. Is het net zo goed, net zo mooi, net zo sterk als “echt” plastic? Bedenk een manier om dat te onderzoeken. Je hebt dan weer het begin van een nieuw proefje.

Foto plastic flessen: Mali Maeder / Pexels.com

ProefjeSchrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden