Print Friendly, PDF & Email

 

DNA. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Waarschijnlijk in de term DNA-onderzoek bij het oplossen van een misdrijf. Daarover hoor je in het nieuws en je ziet het in politieseries op tv. In dit onderwerp gaan we beter kijken naar DNA. Wat is het? Omdat iedereen er wel van gehoord heeft en het ook een beetje spannend is, is het een heel geschikt onderwerp voor een spreekbeurt.

Proefje: DNA-detectiveDNA bekijken
De proef DNA-detective geeft je al het gevoel dat je een misdrijf aan het oplossen bent. Nou, je gaat in elk geval op onderzoek uit. Analyseer goed wat er gebeurt. Het is een mooie kans om DNA te zien.

Lees de hele beschrijving van het proefje goed door voor je het uitvoert. Het is handig als je een beetje hulp hebt van je vader of moeder.

Het proefje kost wellicht te veel tijd om tijdens je spreekbeurt in de klas uit te voeren. Als dat zo is, doe de proef dan thuis en maak foto’s of een filmpje voor bij je spreekbeurt.

Wat is DNADNA
Over DNA valt een heleboel te weten. Je moet je in je spreekbeurt dus tot een aantal eenvoudige (en de belangrijkste) dingen beperken. Die komen aan de orde in twee filmpjes van schooltv. In beide filmpjes wordt, telkens op een andere manier, uitgelegd wat DNA is en hoe er onderzoek aan gedaan kan worden. Er staan ook mooie illustraties bij om de uitleg te verduidelijken.

Nog een DNA-onderzoekje: de kiwi
Kijk nog eens bij het proefje DNA-detective en probeer het proefje met de kiwi uit.

Foto DNA: Pixabay.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden