Print Friendly, PDF & Email

Misschien ken je ze al wel! Glowsticks. Het zijn plastic buisjes, die als je ze breekt licht beginnen uit te stralen. Je kunt ze kopen bij de speelgoedwinkel als hippe lichtgevende armbandjes. In allerlei kleuren. Mooie kleuren die mensen wel fluorescerend noemen. Een mooi onderwerp voor een spreekbeurt.

Proefje: Glow in the darkGlow in the dark
Het lichtgevend effect van de glowsticks is mooi. Daardoor is de proef Glow in the dark erover natuurlijk ook mooi. Je moet wel even naar de speelgoedwinkel of naar een feestartikelenwinkel om de glowsticks te kopen. Die zijn niet duur. Het is alleen al leuk om zo’n staafje te breken en van de mooie kleur te genieten. Maar let op! Eenmaal gebroken, eenmaal aan de gang met licht uitstralen, kun je ze niet meer stoppen.

En goed om hier nog even te benadrukken: volg goed de aanwijzingen die bij het proefje staan.

Willem Wever legt het uitGlowsticks
Natuurlijk wil je beter weten hoe het allemaal met dat licht uitzenden zit. Dat wordt begrijpelijk uitgelegd op de website van Willem Wever. Je leert dat door het knakken van een glazen buisje in de glowstick twee vloeistoffen bij elkaar komen. Die vloeistoffen reageren met elkaar en die reactie, een chemische reactie, geeft licht.

Nog even over de reactie:
Je kon hierboven al lezen, dat je de reactie waarbij licht wordt uitgezonden niet kunt stoppen. Hij gaat door tot de stoffen volledig gereageerd hebben, dus “op” zijn.

Je kunt natuurlijk nog meer aan de glowsticks onderzoeken. Bijvoorbeeld:

  • Hoe lang geven ze licht?
  • Is het waar dat als je de glowsticks in de koelkast legt, ze dan langer blijven “branden”?
  • Geven alle kleuren even veel en even lang licht?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden