Print Friendly, PDF & Email

Aan kauwgom valt veel te onderzoeken. En er is veel over te vertellen. En … kauwgom kom je overal tegen: in winkels, monden, schooletuis en op straat. Kauwgom is dus een goed onderwerp voor een spreekbeurt.

Proefje: Bubbelgumtest
kauwgom kauwen
In deze proef onderzoek je wat er met het gewicht van de kauwgom gebeurt als je deze kauwt. Je kunt dit proefje makkelijk in de klas doen tijdens je spreekbeurt. Je kunt zelfs elke klasgenoot zijn of haar eigen proefje laten uitvoeren. Er zijn namelijk niet veel spullen voor nodig. Bekijk de proef Bubbelgumtest maar eens.

Twee filmpjes: Hoe maak je kauwgom?kauwgom ballen
Een korte en een langere, beide heel leuk om te zien.

  • Het korte filmpje gaat vooral over klapkauwgom en hoe die gemaakt wordt.
  • Het wat langere filmpje leert je veel meer over kauwgom. Bijvoorbeeld over smaken en kleuren, maar ook de favoriete kauwgoms in verschillende landen van de wereld.

Nog twee kauwgomuitdagingen
Je kunt over kauwgom nog veel meer vragen stellen. Al die vragen kun je weer proberen te beantwoorden met behulp van een onderzoekje (proefje) of door op te zoeken. Twee voorbeelden, die je aan het eind van je spreekbeurt met je klas kunt bespreken:

  • Kauwgom kan nare vlekken in je kleding geven. Die vlekken laten zich lastig verwijderen. Hoe zou je kunnen onderzoeken op welke manier je kauwgomvlekken kunt verwijderen?
  • Op het schoolplein, op tramhaltes, op treinperrons, … overal kom je uitgespuugde kauwgom tegen. En die resten blijven daar plakken. Denk eens na over hoe je dit probleem zou kunnen oplossen!

Foto Kauwgomballen: olegdoroshin / 123RF Stockfoto en Clipart

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden