Print Friendly, PDF & Email

Als je wel eens naar de bioscoop bent geweest, heb je popcorn gezien. Misschien heb je het zelfs wel gekocht. Het hoort gewoon bij de film. Het kan ook zijn dat je het op de kermis hebt gegeten of gewoon thuis. Uit een zakje. Hoe komen we er eigenlijk aan? Groeit popcorn ergens? Of komt het uit een fabriek? Popcorn is hoe dan ook populair. Goed onderwerp voor een spreekbeurt dus.

Proefje: Ploffende maisploffende mais bekijkenkopie
In de proef Ploffende mais kun je mooi zien wat het poppen van popcorn is. Misschien moet je het proefje wel thuis uitvoeren, want op school heb je vast geen magnetron. Neem dan de resultaten mee naar school. Maak natuurlijk foto’s of een filmpje.

Waar wordt popcorn van gemaakt?
Popcorn wordt gemaakt van mais. In het proefje leerde je al hoe het komt dat mais popcorn wordt. Door het verwarmen ontstaat een druk van verdampt water in de maiskorrel. Die ploft (popt) daardoor. We vonden twee mooie filmpjes voor je, waarin dat allemaal nog preciezer en met mooie plaatjes wordt uitgelegd.8424983_s popcorn

Hoe het poppen gaat kun je in een vertraagd filmpje heel goed zien. Schrik niet, het filmpje is in het Engels, maar dat maakt voor de beelden niet uit.

Vervolgonderzoek: is popcorn lichter dan mais?
De popcorn die je in het proefje gemaakt hebt voelt erg licht aan. Het weegt bijna niets. Zou de popcorn lichter zijn dan de mais waar je mee begon? Hoe zou je dat kunnen onderzoeken?

Foto popcorn bak: dndavis / 123RF Stockfoto Foto popcorn close-up: Pexels.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden