Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Er bestaan materialen (we hebben het ook wel over stoffen) die heel veel water kunnen opslurpen. Daarom noemen we deze stoffen superslurpers. In het dagelijks leven komen we vaak superslurpers tegen. Bijvoorbeeld in luiers.
Proefje: Superslurpers
Deze proef gaat over het effect van superslurpers. Je zult je verbazen als je merkt dat er steeds meer water wordt opgenomen. Je hebt voor de proef niet veel en heel eenvoudige spullen nodig. Bovendien valt er na afloop niet veel op te ruimen. Het proefje is dus zeer geschikt om gewoon tijdens je spreekbeurt in de klas te doen. Nog leuker is het natuurlijk als je klasgenoten het proefje ook mogen uitvoeren.
Groene superslurpers
Er worden natuurlijk heel veel luiers (met de superslurpers daarin) als afval weggegooid. Dat vormt een belasting voor het milieu. Bij TNO (een bedrijf dat onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe dingen doet) is men daarom op zoek gegaan naar groene superslurpers.
Heel veel meer superslurpers!
Wist je dat kattenbakkorrels eigenlijk ook superslurpers zijn? En er zijn nog meer eenvoudige middeltjes die vocht opnemen! Je vindt dit soort voorbeelden op bijvoorbeeld een huis-, tuin- en keukenmiddeltjes-site.
Valt er meer te onderzoeken aan superslurpers?
Je hebt gezien dat de poedervormige stof uit de luier heel veel water kan opnemen. Daaraan valt veel verder te onderzoeken. Enkele vragen:
Foto baby: sbworld8 / 123RF Stockfoto Foto baby roze luier: Picsea / Unsplash
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.