• Geschikt voor een les in bovenbouw basisonderwijs en brugklas
  • Het experiment staat ook in de gratis te downloaden bundel Bèta4U2 (10 scienceproeven voor de brugklas)

Een griep- of verkoudheidsvirus verspreidt zich snel, onder andere door niezen en hoesten. De handen van mensen zijn voor virussen de perfecte manier om zich verder te verspreiden. Ze raken namelijk constant objecten aan die andere mensen ook met hun handen hebben aangeraakt: de klink van de deur, kranen, toetsenborden etc. Regelmatig de handen wassen is een belangrijke methode om de verspreiding van een griepvirus te voorkomen.

Doe de test!

Met dit experiment ontdekken kinderen waarom het belangrijk is dat je regelmatig je handen wast. In het proefje is zonnebrandcrème gebruikt om virussen* na te bootsen. Zonnebrandcrème is gemakkelijker zichtbaar te maken dan virussen. Het licht namelijk op als je er UV-licht op schijnt. Met dit proefje toon je aan hoe ver virussen zich verspreiden. Ook al zie je niks aan je handen, je geeft wat op je handen zit toch door aan anderen.

Verder experimenteren
Voer de proef nog een keer uit en spoel nu tussen stap 3 en 4 je handen kort met water af. Zijn er nu na stap 6 minder mensen ‘besmet’? En als je je handen wast met water en zeep? Hoe lang moet je je handen wassen tot je onder de UV-lamp niks meer ziet?

Meer informatie
Iemand die bacteriën en virussen bestudeert, is een microbioloog (hbo/wo). Als je toch ziek wordt van een virus, is het belangrijk om te weten welk virus dat heeft veroorzaakt en welk vaccin je nodig hebt. In een medisch laboratorium werken analisten (mbo/hbo) die dat onderzoeken. Deze informatie wordt gebruikt om een vaccin te ontwikkelen die mensen beter bestand maakt tegen het betreffende virus. Virologen (hbo/wo) en medisch analisten werken samen aan het ontwikkelen van zo’n vaccin.

Meer weten over opleidingen en beroepen binnen bèta en techniek? Kijk op exactwatjezoekt.nl.

* Hetzelfde verhaal geldt voor bacteriën.