De chocotest
Doe het proefje chocotest en ontdek het verschil tussen de verschillende soorten chocolade.

Ga direct naar het proefje

Waar bestaat chocolade uit?
Chocolade bestaat uit een mengsel van de basisingrediënten: cacaopasta, cacaoboter, suiker en/of melkpoeder. Afhankelijk van de hoeveelheid waarin de chocolademaker deze ingrediënten met elkaar mengt, krijgt hij of zij verschillende soorten chocolade:

  • Pure chocolade bestaat uit cacaopasta, cacaoboter en suiker.
  • Melkchocola bestaat uit cacaopasta, cacaoboter, suiker en melkpoeder.
  • Witte chocolade bestaat uit cacaoboter, suiker, melkpoeder en vaak ook vanille.

En er zijn natuurlijk nog veel meer chocoladesoorten mogelijk wanneer je andere ingrediënten, zoals noten of vruchten, aan de chocolade toevoegt. Kijk maar eens in het schap van een supermarkt.

Hoe worden cacaopasta, cacaoboter  en cacaopoeder gemaakt?
Cacaopasta en cacaoboter worden gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen zijn de zaden van de cacaoboom. Cacaobonen worden geoogst uit de vruchten van de cacaoboom, de cacaopeulen. In een cacaopeul zitten 20-40 cacaobonen. Cacaobonen zijn net na oogst helemaal niet lekker om te eten. Voordat de cacaobonen lijken op wat wij chocolade noemen, behandelen cacaoboeren en chocoladefabrikanten de bonen.

Eerst legt een cacaoboer de bonen samen met de pulp uit de cacaopeulen op een hoop en verpakt dit in bananenbladeren. Bacteriën en gisten fermenteren* de pulp en de bonen. Dit duurt 2-8 dagen. Daarna droogt de cacaoboer de bonen in de zon.

De gedroogde bonen worden door een chocoladefabrikant geroosterd. Daarna scheidt de fabrikant de schalen en de kern van de noten. De kernen maalt de fabrikant fijn tot cacaopasta. Deze cacaopasta bestaat uit vet en vaste bestanddelen zoals eiwitten, vezels en zetmeel en is één van de ingrediënten voor de chocolade.

Om cacaoboter te krijgen perst de fabrikant de cacaopasta. Hierdoor wordt de cacaopasta gescheiden tot vet en vaste bestanddelen. Het vet is de cacaoboter en de vaste bestanddelen zijn cacaopoeder.

*  Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken.