Aardappelpower
Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel met betadine.
Wat heb je nodig?
- Volwassene
- Rauwe aardappel
- Gekookte aardappel (afgekoeld)
- Betadine (jodium)
- Aardappelmesje
- Snijplank
- Schoteltje
- Eetlepel
Wat moet je doen?Aardappelpower
1

1
Vraag een volwassene om hulp. Snij voorzichtig de rauwe aardappel doormidden.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelpower
2

2
Snij voorzichtig de gekookte aardappel doormidden.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelpower
3

3
Doe 3 druppels betadine op het binnenste van allebei de aardappels.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelpower
4

Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Wat gebeurt er?
De Betadine kleurt op de gekookte aardappel blauw en op de rauwe aardappel nauwelijks. In aardappels zit zetmeel. Zetmeel en Betadine kleuren samen blauw. Daardoor kun je met Betadine laten zien dat ergens zetmeel in zit. In een rauwe aardappel zit het zetmeel nog in de cellen. Als je aardappels kookt, gaan de cellen kapot en komt het zetmeel vrij. De Betadine kan in de rauwe aardappel niet bij het zetmeel komen en in een gekookte aardappel wel.
Verder experimenteren?
- Probeer dit proefje ook eens met aardappelpurree of frietjes.
- Niet alleen in aardappels zit zetmeel. Probeer ook eens of er zetmeel zit in brood, patatjes, beschuit, pasta, papier en melk.

Mogen we je wat vragen?
Sinds oktober 2024 vernieuwd C3 de tekenstijl en de pagina’s van de proefjes.
Graag horen we jouw mening en ervaring hiermee.
Wil je een paar korte vragen beantwoorden?

Invullen duurt maar een paar minuten.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.