Wat gebeurt er?
Het melkpoeder reageert met het zuur van azijn. Er ontstaan allemaal kleine klontjes. Dat zijn eiwitklontjes. Eiwit is niet alleen het wit van een ei, maar ook een ander woord voor proteïne. Proteïnes zitten in veel voedingsmiddelen, zoals melk. Door het bakpoeder bij de klontjes te doen, worden de eiwitklontjes zacht. Zo wordt je lijm goed smeerbaar.
Weetje
Je kunt dit proefje vergelijken met het maken van kaas. Om kaas te maken, wordt aan melk ook een soort zuur toegevoegd. Door dit zuur, krijg je eiwitklontjes in de melk. Deze eiwitklontjes worden dan in een kaasvorm geperst en na even wachten heb je kaas!
Hoe kun je nog meer lijm maken?
- Klop het wit van een ei 2 minuten lang met een vork. Roer daarna door het eiwit een eetlepel water. Probeer met dit papje ook eens twee papiertjes aan elkaar te plakken.
- Een derde manier om lijm te maken: roer drie eetlepels bloem bij drie eetlepels water. Roer, tot je geen klontjes meer ziet.
Welke lijm plakt het beste? Hoe kun je dat testen?
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.