Wat gebeurt er?

Print Friendly, PDF & Email

Het melkpoeder reageert met het zuur van azijn. Er ontstaan allemaal kleine klontjes. Dat zijn eiwitklontjes. Eiwit is niet alleen het wit van een ei, maar ook een ander woord voor proteïne. Proteïnes zitten in veel voedingsmiddelen, zoals melk. Door het bakpoeder bij de klontjes te doen, worden de eiwitklontjes zacht. Zo wordt je lijm goed smeerbaar.

Weetje

Je kunt dit proefje vergelijken met het maken van kaas. Om kaas te maken, wordt aan melk ook een soort zuur toegevoegd. Door dit zuur, krijg je eiwitklontjes in de melk. Deze eiwitklontjes worden dan in een kaasvorm geperst en na even wachten heb je kaas!

Hoe kun je nog meer lijm maken?

  • Klop het wit van een ei 2 minuten lang met een vork. Roer daarna door het eiwit een eetlepel water. Probeer met dit papje ook eens twee papiertjes aan elkaar te plakken.
  • Een derde manier om lijm te maken: roer drie eetlepels bloem bij drie eetlepels water. Roer, tot je geen klontjes meer ziet.

Welke lijm plakt het beste? Hoe kun je dat testen?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Melkpoeder (voor in de koffie)
  2. Water
  3. Azijn
  4. Bakpoeder
  5. Koffiefilter
  6. 2 plastic bekertjes
  7. Koffiekopje
  8. 2 roerstokjes die je mag weggooien
  9. Papiertjes om te plakken
  10. Eetlepel
  11. Theelepel

Meer proefjes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden