1 juni 2018

Leerlingen van basisschool de Meerpaal uit Anna Paulowna en basisschool de Zilvermeeuw uit Heemskerk hebben vanmiddag bij Tata Steel onderzoeker Jeroen van Beeck uitgeroepen tot winnaar van de wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2018. Na een spannende strijd met drie andere wetenschappers wist hij het meest helder en overtuigend zijn onderzoek over de Hyperloop aan de kinderen te presenteren.

VUURVLIEGEN

Centrum JongerenCommunicatie Chemie organiseert jaarlijks de spannende wetenschapsbattle VUURVLIEGEN waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige, dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan VUURVLIEGEN leren onderzoekers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de chemie precies doet. Tijdens deze tweede editie van VUURVLIEGEN pitchten vier onderzoekers van universiteiten en bedrijven hun wetenschappelijke onderzoek voor 100 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2018 werd.

Deelnemende wetenschappers

Voor de genomineerde wetenschappers is de uitdaging om hun wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen:

Jeroen van Beeck van Tata Steel vertelde over de Hyperloop als vervoersmiddel van de toekomst. Pien Goldsteen Van de Rijksuniversiteit Groningen ging in op haar onderzoek naar mini-longen ter vervanging van proefdieren. Thomas Gardenier van de Universiteit Utrecht vertelde over de relatie tussen het verplaatsen van moleculen op een kristaloppervlak en het efficiënt opladen van je telefoon. Joost Wolters van Ioniqa presenteerde hoe zijn onderzoek bijdraagt aan het omzetten van plastic afval naar nuttige grondstoffen.

Lesmateriaal

De presentatie van winnaar Jeroen van Beeck wordt vertaald naar aansprekend lesmateriaal voor het basisonderwijs zodat meer kinderen ervaren hoe interessant wetenschappelijk onderzoek kan zijn. De ontwikkelde materialen worden gratis beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerde scholen. Leerkrachten kunnen hiermee gericht aan de slag met onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van Wetenschap en Technologie.

VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en c3.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden