11 juni 2020

Laurens Smulders wint 41e Nationale Scheikundeolympiade 2020


Laurens Smulders (17 jaar, 6v) uit Breda van het Stedelijk Gymnasium Breda is 9 juni 2020 de winnaar geworden van de 41e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Pascal Otjens (16 jaar, 6v) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven behaalde de tweede prijs. Valentijn Tromp (18 jaar, 6v) van het Corderius College in Amersfoort werd derde en de vierde plaats ging naar Casper Tops (17 jaar, 6v) van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Bijzonder was dat Laurens eerder op de dag ook al de tweede plaats had veroverd bij de Nationale Natuurkundeolympiade. Ook bijzonder is dat een leerling uit 4v doorgedrongen was tot de top van de NSO: Derk Wiersma van De Ambelt uit Zwolle behaalde een ex-aequo 11e plaats. Aan de NSO-voorrondes deden zo’n 4500 scholieren mee. Aan de finale hebben 15 jongens en 2 meisjes deelgenomen; 12 uit 6 vwo, 4 uit 5 vwo en 1 uit 4 vwo.

Corona zet ook NSO-week op zijn kop
De NSO zou van 3 tot en met 10 juni gehouden worden aan de Universiteit Maastricht, maar kon door coronabeperkingen helaas niet doorgaan. In plaats van colleges en practica op locatie, konden de leerlingen zich met online les- en oefenmateriaal voorbereiden op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni afgenomen is. Er was dit jaar dan wel geen afsluitend centraal examen op scholen, maar de NSO-toppers hebben nu toch examenstress aan den lijve kunnen ondervinden.

Internationale Chemieolympiade door corona nu ook anders
De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.

De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO). Deze zou van 6 t/m 15 juli in Istanbul gehouden worden, maar in plaats daarvan wordt nu op 25 juli gelijktijdig in meer dan 60 landen onder examenomstandigheden een 5 uur durende theorietoets afgenomen. Op deze manier kunnen de toppers van deze olympiade zich dit jaar toch wereldwijd meten met andere getalenteerde scholieren.

Prijsuitreiking
In een videoboodschap feliciteerde minister Arie Slob tijdens de prijsuitreiking alle leerlingen met hun prestatie. De prijswinnaars werden verder toegesproken door Roderik Potjer, hoofd human capital van de Koninklijke VNCI (Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie). Hij reikte ook de VNCI-kanjerprijzen van 250 euro aan de top 4 uit. Roderik Potjer (VNCI): “Een groot applaus voor de knappe koppen die tijdens de scheikundeolympiade hebben laten zien hoe goed ze zijn in puzzelen met moleculen. Deze slimme jongens en gelukkig ook meisjes hebben de chemiebedrijven in de toekomst keihard nodig om te werken aan betere, meer duurzame en nieuwe materialen en grondstoffen.”

De NSO-scholenprijs (meeste leerlingen in de eerste ronde met minstens 50% score) werd uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de NSO, aan scheikundedocent Martin Groeneveld van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Emiel de Kleijn (NSO): “De enthousiasmerende rol van docenten en technisch onderwijsassistenten om leerlingen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en om mee te doen aan olympiades, speelt een belangrijke rol bij de prestaties die leerlingen kunnen halen.”

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek 2021
De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen enthousiast te maken voor scheikunde en talent een kans te geven zich nationaal en internationaal te presenteren. Na twee schriftelijke voorrondes op school worden de twintig beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de olympiadeweek krijgen de finalisten normaliter een uitgebreid theoretisch en praktisch programma. Uiteraard is er ook tijd voor sociale activiteiten. De week wordt afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets van elk vier uur.

In 2021 wordt de 42e Scheikundeolympiade gehouden bij BASF in de Meern.

Initiatiefnemers en sponsors
De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), ASML, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Lorentz Casimir Lyceum, Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden