3 juni 2021

Met een live webinar lanceerden PlasticsEurope Nederland en Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) vandaag de digibordles ‘Het plasticexperiment’, te vinden op c3.nl/plasticexperiment. Hiermee kunnen leraren van het basisonderwijs en onderbouw voorgezet onderwijs in een handomdraai een leuke en leerzame les geven over bioplastic en duurzaamheid waarin leerlingen (8 tot 14 jaar) zelf bioplastic gaan maken. De les maakt onderdeel uit van een serie verschillende digibordlessen over chemie die aansluiten bij onderzoekend en ontwerpend leren. De les ‘Het plasticexperiment’ bestaat uit een instructie, een experiment en een animatie. De bijbehorende labkaarten kunnen leraren gratis bij C3 bestellen.

(Update 14-6-2021) Bekijk de opname van de webinar ‘Ontdek de chemie van bioplastic’ 

Doel van de les
‘Het plasticexperiment’ brengt leerlingen in aanraking met de chemie van bioplastic; hoe je het maakt, wat de eigenschappen van bioplastic zijn en hoe de wereld van chemie bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Duurzame materialen en hoe je ermee omgaat zijn belangrijke onderwerpen voor de toekomstige generaties.

Marijn Meijer, directeur C3: “C3 wil scholieren laten zien hoe chemici bijdragen aan oplossingen voor vraagstukken rondom duurzaamheid, energie en klimaat. Leraren in het basisonderwijs vinden het lastig om een les over chemie in onderzoekend en ontwerpend leren te geven omdat ze vaak minder affiniteit hebben met scheikunde. Met behulp van onze digibordlessen lukt dat wel.”

Zoals de animatie in de digibordles laat zien en zoals Marcel van der Poel, voorzitter National Advisory Board PlasticsEurope Nederland, vertelt in de webinar: “Er is een transitie bezig waarin we van lineaire productie (grondstof – product – gebruik – afval) naar een circulair gebruik van materialen gaan waarin afval als grondstof wordt gebruikt. Dit is één van de oplossingen voor de toekomst waaraan gewerkt wordt. Daarnaast worden nieuwe grondstoffen gezocht voor plastic. Dat de basis-component geen fossiele brandstof is, maar een biologisch materiaal”. We willen in deze les laten zien dat chemie een belangrijke rol speelt in het duurzaamheidsvraagstuk. Nadenken over waarvan en hoe je materiaal maakt en hoe je afval omzet naar grondstoffen is namelijk bij uitstek chemie.

Opzet van ‘Het plasticexperiment’
In twee lessen maken en onderzoeken de leerlingen zelf een stukje ‘bioplastic’. In de eerste les maken ze het bioplastic van melk en azijn. In de tweede les onderzoeken de leerlingen de eigenschappen van het gemaakte bioplastic en vergelijken ze dit met een stuk plastic verpakking. De les wordt afgesloten met een korte animatie over plastics, duurzaamheid en wat de rol van de leerlingen zelf kan zijn in de huidige en toekomstige circulaire wereld.

Duurzaamheid
De insteek van deze les is kinderen kennis laten maken met het concept dat plastic op een duurzame manier geproduceerd kan worden én dat het herbruikbaar is. Er is daarom ook bewust gekozen om de labkaarten af te drukken op gerecycled polypropeen. Je kunt hierop schrijven met een wateroplosbare stift (een whiteboard marker) en dit ook weer uitwissen. Zo hergebruik je de labkaarten keer op keer. En wanneer de werkbladen versleten zijn, mogen ze bij het plastic afval, zodat ze nogmaals gerecycled kunnen worden.

Circulaire chemie lost het probleem van zwerfafval niet op. De oorzaak van dit probleem heeft namelijk niet alleen te maken met productie en de eigenschappen van plastic maar ook met menselijk handelen, zoals het achterlaten van afval op straat of in de natuur. Gedragsverandering vraagt meer inspanning dan een digibordles, maar deze les probeert hieraan ook een bijdrage te leveren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden