10 april 2019

Scholieren Rutger Berns, Jesper Alzer, Milou Dewez en Sterre Zambon van het Bernardinuscollege uit Heerlen namen in het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden de eerste prijs in ontvangst van de profielwerkstukwedstrijd Imagination at Work, georganiseerd door Centrum JongerenCommunicatie Chemie. Vijf groepjes leerlingen van verschillende scholen gaven tijdens deze finale een presentatie voor een jury en publiek.  De winnaars werkten voor hun onderzoek over duurzame energie samen met Prof. Dr. Joost Reek van de Universiteit van Amsterdam en Dr. Monalisa Goswami van Spark904.

Juryvoorzitter Ludo Juurlink, assistent professor aan de Universiteit Leiden, overhandigde de winnaars ieder een cheque van 500 euro als bijdrage voor hun studie. Jan-Willem Toering, directeur Koninklijke Nederlandse Chemie Vereniging, en Niels van den Berge, ecoloog en initiatiefnemer Nextblue, maakten ook deel uit van de jury.

Posterprijs
Scholieren Niels Ruijten, Jelle Biegel, Maran Dijkhuizen en Rixt de Laat van GSG Leo Vroman uit Gouda wonnen de posterprijs van Imagination at Work met het onderwerp ‘Waterstof, blauw voor groen’. Zij hadden dezelfde begeleiders als de winnaars van Imagination at Work. De poster die zij over hun bevindingen maakten en de pitch die zij hielden, werden door de jury als beste beoordeeld. Zij kregen een exclusieve rondleiding aangeboden in BlueCity, een inspirerende plek waar circulaire bedrijven gezamenlijk afkoersen op een economie waarin afval niet bestaat. Marijn Meijer, directeur van Centrum JongerenCommunicatie Chemie, overhandigde de prijs.

Imagination at Work
Het is dit schooljaar 2018/2019 de eerste keer dat Imagination at Work wordt georganiseerd. Het gaat om een programma waarin scholieren van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) in het kader van hun profielwerkstuk samenwerken met jonge onderzoekers uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs aan actuele vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding en klimaat.

Het programma zorgt ervoor dat jongeren meer inzicht krijgen in duurzaamheidsvraagstukken en dat ze waardevolle ontmoetingen hebben met wetenschappers en vakmensen uit de chemie en life sciences. Ze krijgen de kans mee te werken aan vraagstukken die belangrijk zijn voor hun eigen toekomst. Ook is het een kennismaking met het beroepenveld en stimuleert het scholieren om na te denken over wie ze willen zijn, wat ze willen worden, welke opleidingen daarbij passen en de keuzes die ze maken tijdens de middelbare school.

Scholieren kunnen zich vanaf 1 mei 2019 inschrijven voor de volgende editie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden