Wat gebeurt er?

Print Friendly, PDF & Email

Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.

Chemici noemen het proces waarbij water naar de sterkere oplossing gaat osmose.

Verder experimenteren?

  • Zou dit ook gebeuren als je stukjes komkommer of appel gebruikt?
  • Wat gebeurt er met de aardappel als je deze in water met een theelepel zout legt?
Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. aardappel
  2. water
  3. zout
  4. aardappelschilmesje
  5. eetlepel
  6. 2 limonadeglazen

Meer proefjes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden