Aardappelspons
Wat gebeurt er met een aardappel in zout water?
Wat heb je nodig?
- aardappel
- water
- zout
- aardappelschilmesje
- eetlepel
- 2 limonadeglazen
Wat moet je doen?Aardappelspons
1

1
Vul beide glazen tot de helft met water.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelspons
2

2
Doe in één glas 1 eetlepel zout erbij. Roer tot het zout is opgelost.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelspons
3

3
Vraag een volwassene de aardappel te schillen en 2 stukjes van 1cm breed, 1 cm hoog en 1 cm lang eruit te snijden.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelspons
4

4
Doe het ene aardappelstukje in het glas met zout en het andere aardappelstukje in het glas zonder zout.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Aardappelspons
5

5
Wacht 2 uur en haal de aardappelstukjes uit de glazen. Wat zie je?
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Wat gebeurt er?
Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.
Chemici noemen het proces waarbij water naar de sterkere oplossing gaat osmose.
Verder experimenteren?
- Zou dit ook gebeuren als je stukjes komkommer of appel gebruikt?
- Wat gebeurt er met de aardappel als je deze in water met een theelepel zout legt?
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.