Chocotest
Ontdek het verschil tussen melk-, pure en witte chocolade met behulp van warm water.
Wat heb je nodig?
- 3 (thee)glazen
- 3 theelepels
- heet water (uit de kraan)
- melkchocolade
- pure chocolade
- witte chocolade
Wat moet je doen?Chocotest
1

1
Breek van alle chocolade een even groot stukje af.
Doe in het eerste glas een stukje melkchocolade.
In het tweede glas het stukje pure chocolade en in het derde glas het stukje witte chocolade.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Chocotest
2

2
Vul de glazen met heet water uit de kraan.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Chocotest
3

3
Roer met een theelepel in elk glas totdat alle chocolade is opgelost. Gebruik voor elk glas een schone lepel.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Chocotest
4

4
Wacht nu tot het water is afgekoeld. Wat zie je?
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Wat gebeurt er?
In alle glazen zijn twee of drie lagen ontstaan. Dit komt omdat de verschillende soorten chocolade van verschillende ingrediënten worden gemaakt:
- Pure chocolade bestaat uit cacaopasta, cacaoboter en suiker.
- Melkchocolade bestaat uit cacaopasta, cacaoboter, suiker én melkpoeder.
- Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.
In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee of drie lagen: vaste stukjes op de bodem, een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. Op de bodem van het glas liggen de stukjes die niet oplossen in water of vet. In het water is de cacaopasta, suiker en melkpoeder opgelost. En in de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.
Doordat de verschillende soorten chocolade uit verschillende ingrediënten gemaakt zijn, zie je dus in ieder glas andere lagen.
Wil je nog meer weten?
Bekijk deze extra informatie over de ingrediënten van chocolade.
Verder experimenteren?
- Maakt het merk van de chocolade nog uit?
- Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.