Print Friendly, PDF & Email

Deze spreekbeurt heeft een zeer spectaculaire proef. Daarmee heb je in elk geval al aandacht van je klasgenoten. Het heeft allemaal te maken met het bruisende karakter van de cola. Dat wat we in een glaasje lekker vinden als prik, blijkt ook toch een heel krachtig verschijnsel te kunnen veroorzaken.

Proefje: Colafontein
De naam van de proef Colafontein zegt genoeg! Je moet de proef sowieso niet in de klas maar buiten uitvoeren. Dus de hele klas moet mee naar het schoolplein om je proef te zien. Als dat niet kan of niet mag is er nog een oplossing: doe de proef van tevoren bijvoorbeeld thuis in de tuin. En maak er met een telefoon of camera een filmpje van. Dan kun je dat op school vertonen.

Belangrijk aandachtspunt en leuk om in je spreekbeurt te vertellen: je moet cola light gebruiken. Zoek eens uit wat daar de reden van is.

Wat zijn die bubbels in je cola?
Net als andere frisdranken wordt cola in een fabriek gemaakt.

  • Je kunt daarover meer te weten komen in een leuk kort filmpje Hoe komen de bubbels in je cola? Je kunt dus in je spreekbeurt antwoord geven op de vraag welke stof voor de prik zorgt.
  • Maar wil je nog meer te weten komen over die bubbels? Kijk dan eens op de site van Coca-Cola Nederland. Daar vind je een korte maar heldere uitleg over de prik in cola.

Meer onderzoek met cola?
Die prachtige fonteinproef vormt natuurlijk een mooie aanleiding tot meer (onderzoeks)vragen. Bijvoorbeeld:

  • Krijg je alleen maar een fontein met cola? Lukt het met alle merken cola? Zou het ook lukken met andere frisdranken? Hoe zou je dat kunnen onderzoeken?
  • Zou je ook andere snoepjes kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld pepermuntjes?

Foto cola: akulamatiau / 123RF Stockfoto

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden