Print Friendly, PDF & Email

Stel je voor dat de eerste woorden van je spreekbeurt zijn: “Ik ga het over M&M’s hebben”. Dan is toch wel meteen iedereen wakker! Iedereen kent M&M’s en we kennen weinig mensen die ze niet lekker vinden. Onder scholieren hoor je zelfs wel spreken over een “M&M-verslaving”. Over M&M’s valt heel wat te vertellen. Je kunt een mooi proefje doen over de kleurtjes op de buitenkant.

Proefje: M&MagieM&Ms bekijken
Je doet in de proef M&Magie een onderzoekje naar de kleurstoffen van M&M’s. Het is een leuk, mooi, en verrassend proefje. En … je kunt het makkelijk op school uitvoeren. Je hebt niet veel spullen nodig en het kost niet veel tijd. Tijdens de proef kun je je uitleg geven.

Alles over M&M’s
Over hoe de naam M&M’s ontstond, hoe lang ze al bestaan, waar ze gemaakt worden, welke verschillende soorten je hebt en wat er allemaal in zit, vind je in dit Wikipedia-artikel. Dat biedt ruim voldoende informatie om van alles over M&M’s te vertellen.

Snoepjeschromatografie, nog een proefje
SONY DSCOp deze website staat nog een ander proefje waarmee je M&M’s onderzoekt. Hier gaat het weer om de kleuren. Als je dit proefje uitvoert zie je dat de kleuren van de snoepjes weer uit verschillende kleuren bestaan. Je haalt de kleuren als het ware uit elkaar. Je past daarvoor een manier toe die we chromatografie noemen. Letterlijk betekent dat schrijven met kleuren.

Als je geen tijd hebt om dit proefje zelf te doen kun je het ook in dit filmpje bekijken. Dat gaat over ongeveer hetzelfde proefje. Je zou het filmpje ook in de klas kunnen laten zien bij je spreekbeurt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden