18 augustus 2021

Op 8 oktober 2021 is het de Dag van de Duurzaamheid. Op deze landelijke dag wordt er extra aandacht gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs en doen duizenden scholen mee aan acties en activiteiten. Het onderwijs is belangrijk om te kunnen verduurzamen en om scholieren en studenten daarbij te laten ervaren dat hun handelen er toe doet. Met onze digibordlessen geef je in een handomdraai een superleuke les in duurzaamheid!

Bioplastic en duurzaamheid
Met onze digibordles ‘Het plasticexperiment’ kunnen leraren van het basisonderwijs en onderbouw voorgezet onderwijs een leuke en leerzame les geven over bioplastic en duurzaamheid waarin leerlingen (8 tot 14 jaar) zelf bioplastic gaan maken. De les maakt onderdeel uit van een serie verschillende digibordlessen over chemie die aansluiten bij onderzoekend en ontwerpend leren. De les bestaat uit een instructie, een experiment en een animatie. De bijbehorende labkaarten voor de leerlingen kunnen leraren gratis bij C3 bestellen.

‘Het plasticexperiment’ brengt leerlingen in aanraking met de chemie van bioplastic; hoe je het maakt, wat de eigenschappen van bioplastic zijn en hoe de wereld van chemie bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Duurzame materialen en hoe je ermee omgaat zijn belangrijke onderwerpen voor de toekomstige generaties.

Tip: bekijk het filmpje van de webinar met toelichting over bioplastic en uitleg over het experiment.

Help Avantium!
In deze lessenserie leveren leerlingen een echte bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek van Avantium naar de bio-afbreekbaarheid van materialen. Leerlingen ervaren hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame wereld door het verwerven van meer kennis. Tegelijkertijd leren ze hoe zij een betrouwbaar, nauwkeurig en valide onderzoek doen. Ook reflecteren ze op hun eigen kunnen en oriënteren ze zich op het beroep van onderzoeker.

Bedoeld voor: klassen 4/5/6 havo/vwo en 1 mbo

Je kunt deze lessenserie helemaal uitvoeren of inkorten, afhankelijk van je keuze:

  • 1 lesuur: alleen introductie
  • 2 lesuren: introductie + opzetten plan
  • 5 lesuren over een periode van minimaal 12 weken: het gehele onderzoek

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden