3 januari 2022

Hulp bij bètakeuze
Er zijn diverse online websites met informatie, interessetesten en open dagenkalenders die scholieren helpen als ze de opleidingen binnen bèta en techniek willen ontdekken.

Exactwatjezoekt.nl
Op deze website vind je informatie over alle opleidingen mbo, hbo en wo binnen bèta en techniek. Neem een kijkje bij de opleidingen, doe de interessetest of bekijk alle online open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen.

Proef.info
Zijn jouw leerlingen geïnteresseerd in een hbo-opleiding met raakvlakken naar naar natuurkunde, scheikunde of biologie? Via proef.info begint hun zoektocht naar een opleiding in applied science. Ze geven aan welke opleidingen en beroepen ze leuk vinden en testen welke opleidingen passen bij wat ze kunnen en willen. Is er een match? Hoe meer testjes ze doen, hoe beter het advies past. Er is ook een actuele kalender met alle open dagen en meeloopdagen.

Studie kiezen met Prapp
De studiekeuzetest heet Prapp. Deze app kunnen scholieren via de website downloaden of  ze kunnen direct naar de online versie gaan. Er zit een onderdeel in  Prapp dat scholieren samen met een goede bekende, bijvoorbeeld hun ouders of vrienden, moeten doen. Hierbij wordt aan de ouder gevraagd om van een aantal kenmerken te beoordelen of dat wel of niet bij hun kind past. Is het kind bijvoorbeeld nauwkeurig? Onderzoekend? Dit onderdeel van Prapp is ook een mooi startpunt voor een gesprek. Je kunt bijvoorbeeld vragen “Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een bepaalde opleiding?” “Heb jij die eigenschappen of kun je die ontwikkelen?” Zo stimuleer je je kind of leerling om een opleiding te kiezen die realistisch aansluit bij zijn of haar eigenschappen en vaardigheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden