Wat gebeurt er?
Gistpoeder bestaat uit gistcellen. Gistcellen gebruiken suiker als brandstof. Hierbij ontstaat een gas: koolstofdioxide. Dit gas adem je zelf ook uit. Gistcellen werken het beste als het een beetje warm is.
Bakkers gebruiken gistcellen om brood te laten rijzen. Het gas dat de gistcellen produceren zorgt voor belletjes in het deeg. Hierdoor wordt het brood luchtig.
Verder experimenteren?
- Wat gebeurt er als je zout gebruikt in plaats van suiker?
- Wat gebeurt er als je koud water gebruikt in plaats van lauw water?
Een leuke les geven?
Bekijk onze digibordles ‘Het cupcake-experiment’. In deze les experimenteren leerlingen met cupcakes. Tijdens het experiment onderzoeken ze voedselbereiding, het proces, de functies van ingrediënten en de effecten op het uiteindelijke resultaat. De bijbehorende labkaarten ‘Ontdek de chemie van bakken’ kunt u hier gratis bestellen.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.