Wat gebeurt er?
Niet elk soort papier is geschikt voor een drinkbeker. De ene papiersoort is namelijk meer waterdicht dan de andere. Printerpapier of papier dat al bedrukt is, is vaak ‘gestreken papier’. Dit betekent dat het behandeld is met kalk (krijt) dat slecht oplost in water. Hierdoor wordt het papier een beetje waterafstotend en blijft het dus langer waterdicht.
Papier en karton kun je goed recyclen. Daarom is het geschikt voor producten die je na gebruik snel weer weggooit, zoals wegwerpbekers.
Verder experimenteren?
- Helpt het om je papier in te smeren met vaseline of olie?
- Helpt het om je papier in te spuiten met haarlak?
- Is het papier meer of minder waterdicht als je heet water gebruikt in plaats van koud?
Een leuke les geven?
Bekijk onze digibordles ‘Sterker dan sterk’. Kinderen maken in deze les kennis met het onderzoek van Jeroen van Beeck. Ze leren dat de vorm van een buis uitmaakt voor de stevigheid en hoe je met weinig materiaal toch een stevige constructie kunt maken. Ze experimenteren zelf met papier om buizen van verschillende vormen te maken.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.