Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Alle deegballen worden groter. De deegbal met het zuiveringszout groeit het minst. De deegballen met bakpoeder en droge gist kunnen wel 2 keer zo groot worden. Bakpoeder, zuiveringszout en droge gist worden ook wel rijsmiddelen genoemd.
Wanneer je meel, een rijsmiddel en een beetje water verwarmt, gaat het deeg groeien (rijzen). Dit komt omdat tijdens het verwarmen een gas (koolstofdioxide, CO2) vrijkomt. Dit gas blaast het deeg op net zoals je een ballon opblaast.
Bekijk onze digibordles ‘Het cupcake-experiment’. In deze les experimenteren leerlingen met cupcakes. Tijdens het experiment onderzoeken ze voedselbereiding, het proces, de functies van ingrediënten en de effecten op het uiteindelijke resultaat. De bijbehorende labkaarten ‘Ontdek de chemie van bakken’ kunt u hier gratis bestellen.
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.