Pudding?
Onderzoek of je gelatinepudding kunt maken van banaan en kiwi.
Wat heb je nodig?
- Banaan
- 2 Kleine kiwi’s of 1 grote kiwi
- Aardappelschilmesje
- 2 Borden
- 2 Vorken
- 2 Limonadeglazen
- 2 Lepels
- 4 Blaadjes gelatine
- Schaaltje
- Koud water
- Heet water uit de kraan
- Maatbeker
- Volwassene
Wat moet je doen?Pudding?
1

1
Pel de banaan en prak hem met een vork op een bord. Schil de kiwi’s en prak ze met de andere vork op het andere bord. Doe de geprakte banaan in het ene glas en de geprakte kiwi’s in het andere glas.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Pudding?
2

2
Laat de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water weken in het schaaltje.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Pudding?
3

3
Knijp de gelatineblaadjes uit en doe in ieder glas 2 blaadjes.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Pudding?
4

4
Doe 100 mL heet water in het glas met de banaan. Roer alles goed door elkaar met de ene lepel.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Pudding?
5

5
Doe ook 100 mL heet water in het andere glas met de kiwi’s. Roer alles goed door elkaar met de andere lepel.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Pudding?
6

6
Zet de glazen in de koelkast. Wacht 1 uur. Wat is er gebeurd?
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Wat gebeurt er?
Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.
Wist je dat…
- verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
- gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
- gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
Een leuke les geven?
Bekijk onze digibordles ‘Het cupcake-experiment’. In deze les experimenteren leerlingen met cupcakes. Tijdens het experiment onderzoeken ze wat er met een cupcake gebeurt als je een ingrediënt of de stappen van een recept aanpast.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.