Hieronder vind je een impressie van de voorgaande edities.

Editie 2023

Tijdens deze vierde editie van VUURVLIEGEN pitchten vier onderzoekers hun wetenschappelijke onderzoek voor 230 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2023 werd.

Deelnemende wetenschappers
Voor de genomineerde wetenschappers was het de uitdaging om hun wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen:

Mees Dieperink is PhD-student bij onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de karakterisatie van nanodeeltjes zodat hij in de toekomst eventueel nanodeeltjes aan zonnepanelen toe kan voegen, om deze efficiënter te maken. Of door materialen in de zonnepanelen te vervangen door nanodeeltjes, zodat deze lichter, flexibeler en transparanter kunnen worden.

Eva Meeus is PhD-student aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar katalysatoren, een soort helpende handjes, die verbindingen kunnen maken en breken. Deze katalysatoren maken zo reacties mogelijk, die anders niet plaats kunnen vinden. Ze kijkt bijvoorbeeld naar katalysatoren die medicijnen alleen in zieke cellen in elkaar kunnen zetten, zodat vervelende bijwerkingen voorkomen kunnen worden.

Jelle Hofman is PhD-student aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het recyclen van het element fosfor. Fosfor is een bouwsteen in het menselijk lichaam en zorgt voor een goede energiehuishouding. Het is erg lastig om fosfor te recyclen. Jelle zijn onderzoek moet daar verandering in brengen, zodat we in de toekomst niet zonder deze belangrijke bouwsteen komen te zitten.

Sanne de Smit is post-doc onderzoeker en docent aan de Universiteit van Wageningen. Zij doet onderzoek naar het omzetten van afval met behulp van micro-organismen. De micro-organismen zetten afvalwater om en hier komt energie bij vrij. Door de micro-organismen aan een speciale batterij te koppelen, kan deze tijdens de omzetting van het afvalwater worden opgeladen. Zo kunnen we in de toekomst energie winnen uit afval.

 

Winnaar: Mees Dieperink, AMOLF

 

Editie 2022

Tijdens deze derde editie van VUURVLIEGEN pitchten drie onderzoekers hun wetenschappelijke onderzoek voor 150 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2022 werd.

Deelnemende wetenschappers

Daniëlle van den Broek is PhD aan de TU Eindhoven. Ze onderzoekt hoe ijsbindende eiwitten werken, en met deze kennis ontwerpt ze nieuwe ijsbinders die geschikt zijn om donororganen te bewaren zonder vriesschade.

Leanne de Jager is promovendus aan de Universiteit Utrecht. Ze ontwikkelt een techniek die licht en elektronen microscopie combineert, waardoor ze met een hoge resolutie naar de onderdelen van de cel kan kijken terwijl ze nog in de cel zitten. Hierdoor kunnen er in de toekomst betere behandelingen voor bepaalde ziektes worden ontwikkeld.

Roel Bienenmann werkt als promovendus bij de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar stoffen waarmee andere stoffen kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoe hij voor het maken van medicijnen lignine kan gebruiken in plaats van olie.

Winnaar: Daniëlle van den Broek, Technische Universiteit Eindhoven

Editie 2018

Tijdens deze tweede editie van VUURVLIEGEN pitchten vier onderzoekers van universiteiten en bedrijven hun wetenschappelijke onderzoek voor 100 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2018 werd.

Deelnemende wetenschappers

Jeroen van Beeck van Tata Steel vertelde over de Hyperloop als vervoersmiddel van de toekomst. Pien Goldsteen Van de Rijksuniversiteit Groningen ging in op haar onderzoek naar mini-longen ter vervanging van proefdieren. Thomas Gardenier van de Universiteit Utrecht vertelde over de relatie tussen het verplaatsen van moleculen op een kristaloppervlak en het efficiënt opladen van je telefoon. Joost Wolters van Ioniqa presenteerde hoe zijn onderzoek bijdraagt aan het omzetten van plastic afval naar nuttige grondstoffen.

Winnaar: Jeroen van Beeck, TATA steel

Lesmateriaal
Klik hier voor de link naar het bijbehorende lesmateriaal.