Leuk dat je eraan denkt om mee te doen aan Vuurvliegen. Vuurvliegen is gebaseerd op de gedachte dat als je je onderzoek kan uitleggen aan negenjarigen, je dit aan iedereen kan doen. Doe mee en ervaar hoe je de vertaalslag kun maken, hoe je contact maakt met het publiek en je toehoorders inspireert met wetenschappelijk onderzoek.

Lees hieronder alle informatie over jouw deelname, de praktische zaken en wat je ervoor terug krijgt.

In een middag vol spektakel krijg jij samen met drie of vier andere onderzoekers een podium om aan 100 tot 250 kinderen van circa 9 tot 12 jaar oud jouw onderzoek te presenteren. Het hoofddoel, de kinderen enthousiast maken voor de wereld van chemie, life science en techniek! Maar naast dat je kinderen helpt een goed beeld van de wetenschap te krijgen en hen hiervoor enthousiast maakt, krijg jij ook veel terug voor jouw deelname. 

In het kort

  • Je bent gemotiveerd en wilt jouw onderzoek graag overbrengen aan een breder publiek.
  • In totaal besteed je ongeveer 14 uur aan Vuurvliegen. Dit omvat ongeveer 4 uur voor het evenement zelf en 10 uur aan voorbereiding.
  • Als voorbereiding krijg je een huiswerkopdracht en een oefendag.
  • Na afloop kun jij jouw onderzoek helder en overtuigend presenteren.
  • Je krijgt een super enthousiast publiek en een unieke ervaring die je nooit meer zult vergeten!

Wat bieden wij jou?

Voorafgaand aan het evenement leer je alle ins en outs van doelgroepgericht presenteren. Door middel van een (facultatieve) huiswerkopdracht en een oefendag leer je hoe je jouw verhaal aan kunt passen aan de leefwereld van jouw doelgroep, in dit geval negen- tot twaalfjarigen, en hoe je jouw verhaal kunt verbeteren. Hierbij kijken we zowel naar de inhoud van jouw presentatie als jouw presentatietechniek. Na afloop kun je jouw onderzoek helder en overtuigend presenteren. En bovenal krijg je een super enthousiast publiek en een ervaring om nooit te vergeten!

Hoe ziet het traject eruit?

Nadat jij je hebt aangemeld, nemen we contact met je op en laten we weten of je geselecteerd bent voor deelname. We kijken onder andere naar jouw motivatie om mee te doen en wat voor onderzoek je doet. Dit laatste doen we om de kinderen een zo breed mogelijk beeld te geven van de wereld van chemie, life sciences en techniek.

Je gaat dit avontuur samen met drie of vier andere onderzoekers aan. Zodra bekend is wie jouw medeonderzoekers zijn, plannen we een gezamenlijk kennismakingsmoment in. Tijdens dit moment leren jullie elkaar beter kennen en vertellen we meer over het traject dat jullie aangaan. We bespreken onder andere de facultatieve huiswerkopdracht die jullie meekrijgen voor de oefendag en wat de oefendag inhoudt.

Voorafgaand aan de oefendag bereid je jouw pitch voor met behulp van de huiswerkopdracht. Tijdens de oefendag presenteer jij jouw pitch aan ons en jouw mede-onderzoekers. Je krijgt feedback op zowel de inhoud van je pitch als jouw presentatietechniek. Daarnaast krijg je tips & tricks voor het verbeteren van jouw pitch en helpen we je om jouw verhaal zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de doelgroep.

Aan het einde van de oefendag ben je helemaal klaargestoomd jouw pitch te geven aan de 100 tot 250 kinderen die deelnemen aan Vuurvliegen. Ongeveer een maand na de oefendag is het moment dan daar. Tijdens een middag vol spektakel geven jij en de andere onderzoekers jullie pitches. Deze worden professioneel opgenomen. Aan het einde van de middag stemmen de kinderen wie de beste pitch gaf en hoor je of je de Vuurvliegwinnaar van deze editie bent geworden. Na Vuurvliegen worden de filmpjes van de pitches gepubliceerd op C3.nl ten behoeve van Wetenschap- & Technieklessen op de basisschool.

Praktische zaken

C3 streeft ernaar om twee keer per jaar een editie van Vuurvliegen te organiseren, eenmaal in september en eenmaal in maart. Wanneer de datum en de locatie van de eerstvolgende editie bekend is, wordt dat hier aangekondigd.

Aanmelden voor de editie van 2024 in Leiden is niet meer mogelijk.

De volgende editie van Vuurvliegen vindt plaats in de week van 24 t/m 28 juni 2024 in Leiden. Het evenement begint om 12:00 uur en eindigt rond 14:00 uur. Als onderzoeker moet je i.v.m. de voorbereidingen al rond 11:00 uur aanwezig zijn. Houd daarnaast rekening met ongeveer 8 à 12 uur voorbereidingstijd. Dit is inclusief kennismaking, huiswerkopdracht, het maken van jouw pitch en de oefendag. Daarnaast krijg je natuurlijk alle reiskosten vergoed.