In 10 stappen een geslaagd verjaardagsfeest vol proefjes!

 1. Kies een thema voor het feest met bijpassende proefjes, zodat wetenschap echt voor de kinderen gaat leven.
  Bekijk onze voorbeeldfeestthema’s met bijpassende proefjes en andere ideeën.
  Wil je andere proefjes doen? Kijk dan op deze pagina voor al onze proefjes in verschillende categorieën.
 2. Verstuur een uitnodiging die past bij het thema. Print bijvoorbeeld één van de proeven op de voorkant van een kaart en print op de achterkant de uitnodiging.
 3. Bepaal de opbouw van het feest. Tijdens een verjaardagsfeest zingen de kinderen de jarige toe, eten ze taart en pakt de jarige cadeau’s uit. Voor ideeën hoe je het verdere programma van een spetterend verjaardagsfeest in elkaar zet, bekijk het voorbeelddraaiboek.
 4. Test alle gekozen proefjes van te voren goed uit, eventueel samen met de jarige.
 5. Vraag hulp (indien nodig)
  Het voorbereiden, klaarzetten en begeleiden van een kinderfeest is veel werk. Wellicht kun je een van de andere ouders vragen te helpen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Is de gemiddelde leeftijd vier jaar, reken dan drie begeleiders op acht kinderen, is de gemiddelde leeftijd tien, reken dan twee op acht.
 6. Bestel ansichtkaarten met een proefje om mee te geven aan de gasten aan het einde van het feestje, zodat de gasten thuis nog kunnen experimenteren. De ansichtkaarten bestel je hier.
 7. Haal de boodschappen in huis. Bekijk de praktische tips voor de boodschappen voor de proefjes en onze tips voor de aankleding.
 8. Veiligheid staat voorop. De proeven op deze website maken zoveel mogelijk gebruik van huis-, tuin- en keukenmaterialen. Het gebruik van deze materialen op de beschreven manier is veilig. Waarschuw de kinderen wel op tijd uit de weg te gaan bij de uitvoering van proefjes waarbij gas ontstaat of iets wegvliegt, zoals de Colafontein, de Bruisraket of Ballonraket. Bij deze proefjes gaan er veel spetters rondvliegen, dus raden we het gebruik van labbrillen aan. Let er ook op dat de kinderen niet eten en drinken tijdens het doen van proefjes en goed hun handen wassen na afloop.
 9. Zet alles klaar en versier het huis.
 10. Zeker niets vergeten? Bekijk een laatste checklist.
 11. Geniet!