Hieronder vind je allerlei tips en ideeën van andere ouders die al een succesvol kinderfeest vol wetenschap en chemie gegeven hebben.
Jouw tips en ideeën zijn ook heel welkom. Mail ons je tips. Bedankt!
- Maak een professorendiploma wat elk kind mee naar huis mag nemen.
- Organisatie: Span een waslijn door het ‘lab’ en hang daarop kaartjes met de namen van de proefjes. Bijvoorbeeld twee kaartjes van proefje 1, twee kaartjes van proefje 2, etc. De kinderen mogen steeds een kaartje nemen als ze een proefje gaan doen. Als ze klaar zijn hangen ze het kaartje weer terug. Zo hoeven ze niet te wachten op elkaar en rouleren ze als vanzelf.
- Wij zijn begonnen met de onderzoeksproef ‘Los het mysterie op’. De voorpret alleen al was leuk. Tijdens de proef waren de kinderen heel intensief en geconcentreerd bezig. Na het vinden van de dader keken de kinderen een klokhuis film over testen/proefjes. Ondertussen ruimden we de werkplekken op en legden we materialen klaar voor 3 proefjes van de waaier, zodat als afsluiting de kinderen nog even kunnen proeven aan die proefjes.
Tips van Sabine Grootherder:
- De uitnodiging als proefje: Met citroensap heb ik de uitnodiging geschreven op een A4-tje, dat op de naam na verder ‘leeg’ leek. Onderaan het blaadje de tip gezet dat er misschien iets ging gebeuren als je het blad even liet strijken door een volwassene. Dit vond iedereen al erg spannend!
- Handig om de kinderen mee te geven: Een tasje om alles in te doen om mee naar huis te nemen, een opschrijfboekje om alles op te schrijven wat je wilt onthouden en een potlood erbij.
- Bij binnenkomst kreeg ieder kind een sticker op zijn shirt geplakt met “Welkom professor <naam>” en kregen ze het tasje met inhoud. Zo’n naamsticker (met het websitelogo erop) zat ook op het reageerbuisrek, op het tasje en op het notitieboekje.
- Alle proefjes had ik voor iedereen uitgeprint en gingen in het tasje zodra het proefje klaar was.
- Voor het cadeautje uitpakken hadden we (groene) gelatinepudding gemaakt met daarin verstopt de namen van de gasten. De jarige moest de namen uit de pudding vissen, die gast mocht dan zijn cadeautje geven.
- Ranja werd gedronken uit reageerbuisjes, die ze mochten vullen met ranja en water met behulp van pipetjes. Dit was echt een doorslaand succes! Als taart hadden we kleine hapjes die je dan mocht ‘proeven’.
- Na het proefjes doen was er nog een quiz; wat denk je dat er gebeurt of ja/nee. Hier moesten ze allemaal in hun boekje het antwoord opschrijven van stellingen en daarna gingen we ze testen (1. Met brood kun je gummen 2. Wat gebeurt er met een gummibeertje als je hem in het water laat liggen een hele nacht 3. Ach, mijn peper en zout door elkaar op een bord. Hoe haal ik de peper er uit? 4. Kun je een ballon opblazen in een fles? ) Dit vonden ze ook echt héél erg leuk!
- Aan het eind hebben we pannenkoeken gebakken die ieder op zijn eigen wijze mocht versieren en waarbij de experimenteren hebben aangemoedigd! Banaan, aardbei, Smarties, stroop, poedersuiker, jam, appelmoes, alles stond op tafel. De mooiste creaties werden gemaakt en met smaak opgegeten.
Tips van Maartje Dobbelstein:
- Drie á vier proefjes is meer dan genoeg voor een kinderfeestje. Langer houden de kindjes hun aandacht er niet bij.
- Een colafontein is leuk in het midden van het feestje, omdat je dat buiten doet en de kindjes dan even een frisse neus kunnen halen.
- Als je de groepjes klein houdt (3 a 4 kinderen), hoeven ze niet zo lang op elkaar te wachten met de materialen die ze nodig hebben.
- Probeer alle proeven van te voren even uit. Ik had doorzichtige lijm van twee verschillende merken en één merk vormde bijvoorbeeld geen slijm. Dat was een grote teleurstelling op het feestje.
- Met levensmiddelenkleurstof en glitters maak je de proefjes vaak nog leuker.
<<terug naar het overzicht