Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
In deze les in onderzoekend leren ontdekken leerlingen met behulp van twee experimenten dat materialen, zoals een T-shirt en zwarte stift, uit kleine deeltjes bestaan die je niet met het blote oog kunt zien. Ze leren dat scheikundigen deze deeltjes kunnen bewerken en op deze manier materialen en hun eigenschappen veranderen.
Met behulp van de digibordles en het werkblad geef je deze les heel gemakkelijk in jouw klas.
Doelgroep: deze les is geschikt voor bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van de middelbare school.
Lesdoel: Leerlingen leren over de samenstelling van een T-shirt, ervaren het scheiden van kleuren met behulp van chromatografie, kunnen benoemen dat materialen uit kleine deeltjes bestaan en kunnen recyclen uitleggen: het omzetten van materialen in andere materialen.
Download de lesbrief voor de beschrijving en meer informatie over de inhoud van deze les.
Via de knop ‘les direct afspelen’ toon je de lesitems op volledig scherm op je digibord (deze weergave is niet beschikbaar voor mobiel).
Voor het uitvoeren van de les heb je het labjournaal nodig nodig. Deze vind je via lesitem 3 en kun je zelf downloaden en printen.
De les is gebaseerd op de didactiek van onderzoekend leren.
Is er een ouder van een leerling in de klas met een chemische, technische of natuurwetenschappelijke achtergrond? Vraag of deze ouder wil helpen bij de lessen. Misschien kan hij of zij meer vertellen over het werk of de studie!
Doe als vervolg de les ‘Het plastic experiment‘. In deze les leren jouw leerlingen over de chemie van plastic. Ze leren hoe je bioplastic maakt, wat de eigenschappen van plastic zijn en hoe de wereld van chemie bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
In de lesbrief (via de knop te downloaden) vind je een overzicht van alle benodigdheden voor een klas van 30 kinderen.
Met steun van onze partners is C3 in staat om de Ontdek Chemie lessen en materialen gratis aan te bieden.
Kijk in de lesbrief, deze download je met de knop. Daar staan een aantal vervolgsuggesties in genoemd.
Bekijk het artikel in Nature Communication over het wetenschappelijke onderzoek (in het Engels): Polycotton waste textile recycling by sequential hydrolysis and glycolysis
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.