Wat gebeurt er?

Print Friendly, PDF & Email

Gelatine kan water binden. Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In wasmiddel zitten enzymen die vuil en vet (op kleren) kunnen afbreken. De gelatine wordt door deze enzymen afgebroken. Hierdoor kan er geen gel gevormd worden. Gelatine wordt gemaakt uit de botten van dieren. Het wordt als bindmiddel gebruikt bij de bereiding van taarten en toetjes. Daarnaast wordt gelatine ook gebruikt bij het maken van snoepjes, geneesmiddelen en cosmetica.

In deze proef wordt gelatine afgebroken door enzymen. Enzymen zijn te vinden in je lichaam, maar ook in planten en dieren. Enzymen worden tegenwoordig gebruikt in allerlei producten waaronder  wasmiddelen, maar ook worden enzymen gebruikt bij de bereiding van producten zoals bijvoorbeeld bier en kaas.

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 4 gelatineblaadjes
  2. Water
  3. Wasmiddel met enzymen (de meeste wasmiddelen bevatten enzymen)
  4. Schaaltje
  5. Eetlepel
  6. Theelepel
  7. 2 (borrel)glaasjes
  8. Waterkoker
  9. Koelkast

Meer proefjes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.

Aanmelden