Programma Woudschoten Chemie Conferentie 2024

Hieronder staat het overkoepelende programma van de conferentie met tijden. Daaronder vind je de lezinggevers van dit jaar.
Toelichting op de verschillende werkgroepen en masterclasses vind je vanaf medio augustus onder het programma overzicht.

Datum Tijdslot Onderdeel Groep nr.
Donderdag
7 november
17:00 – 19:00 Ontvangst voorovernachters  Optioneel
 Optioneel
20:00 – 22:00 Filmavond
va 21:00 Borrel
Vrijdag
8 november
8:30 – 9:15 Ontvangst DiO’s
Groep
1
Groep
3
8:30 – 9:30 Ontvangst groep 1 & 3
9:15 – 10:15 Opening DiO-conferentie
9:30 – 10:15 Openingslezing
10:30 -11:45 Werkgroep – Ronde 1
11:00 – 17:00 Doorlopende onderwijsmarkt
11:00 – 12:45 Ontvangst groep 2
Groep
2
11:45 – 12:55 Lunch
13:00 – 13:15 Opening
13:15 – 14:00 Keynote
14:15 – 15:00 Masterclass – Ronde 1 / Bezoek onderwijsmarkt
15:15 – 16:00 Masterclass – Ronde 2 / Bezoek onderwijsmarkt
16:15 – 17:00 Masterclass – Ronde 3 / Bezoek onderwijsmarkt
17:15 – 18:00 Verrassingsactiviteit
18:00 – 18:30 Netwerkborrel
18:30 – 20:30 Diner
20:45 – 21:45 Avondlezing
20:45 – 22:00 Werkgroep – Ronde 2
va 21:30 Borrel
22:00 Pubquiz
Zaterdag
9 november
9:30 – 10:45 Werkgroep – Ronde 3
11:15 – 12:15 Slotlezing
12:15 – 12:30 Sluiting
va 12:30 Lunch

Programmatoelichting

Keynote

Bacteriële suikers: gezond of niet?
Prof. Dr. Marthe Walvoort – Adjunct hoogleraar bij Rijksuniversiteit Groningen

Foto: Marleen Anema

Alle bacteriën zijn omgeven door een dikke laag van suikermoleculen, de zogenaamde glycocalyx, die een belangrijke rol speelt in celstructuur- en stevigheid, en in interactie en communicatie tussen bacteriën. Polysachariden zijn een belangrijk onderdeel van deze glycocalyx, en hun chemische structuren zijn heel verschillend tussen verschillende bacteriesoorten, zoals tussen ziekmakende en gezonde bacteriën, zoals probiotica.

In deze lezing zal Marthe Walvoort haar onderzoek presenteren, waarin ze vanuit verschillende invalshoeken naar bacteriële polysachariden kijkt. Door gebruik te maken van chemisch gesynthetiseerde analogen van de bacteriële suiker Kdo, onderzoekt ze hoe ze de bacteriële lipopolysacharide-synthese kan verstoren, met als doel de bacteriën gevoeliger te maken voor antibiotica. Ook isoleert ze polysachariden van probiotische bacteriën, waarvan ze heeft gevonden dat die verschillende gezonde effecten in de darmen hebben.

Lezingen

Openingslezing
Een palet van smaken om je zintuigen te verwennen
Prof. Dr. Ir. Jean-Paul Vincken – Hoogleraar bij de universiteit Wageningen

Proeven omvat smaak en aroma (vluchtige stoffen). Naast de 5 basissmaken (bitter, zout, zuur, zoet en umami) bestaan ​​er ook zogenaamde trigeminale smaakstoffen (verkoelend, kruidig ​​en tintelend) en smaakversterkers (kokumi). De verschillende smaakmoleculen worden door veel verschillende receptoren herkend, waarvan de specificiteit zal worden besproken. De industriële productie van voedsel heeft baat bij het begrijpen van de receptor-smaakinteracties. Er zullen voorbeelden hiervan worden gegeven, evenals van chemische reacties die leiden tot smaakontwikkeling.

Avondlezing
Prof. Dr. Maarten Merkx – Hoogleraar bij de technische universiteit van Eindhoven

Slotlezing
Op weg naar een fossielvrije toekomst
Prof. Dr. Eelco Vogt – Hoogleraar bij de universiteit van Utrecht

Zou het mogelijk zijn in 2050 een raffinaderij te bouwen die volledig fossielvrij is? Als we dat willen moeten we uitgaan van nieuwe grondstoffen zoals biomassa, polymeerafval en zelfs CO2, en helemaal geen olie en gas inzetten. Het zou technisch mogelijk moeten zijn om zo’n volledig koolstofneutrale raffinaderij te bouwen met behulp van processen die op dit moment kunnen overzien. We zouden dan brandstoffen en verschillende platform-moleculen zoals methanol en methaan uit CO2 kunnen maken (uit afvangen bij puntbronnen of zelfs uit “Direct Air Capture”), en andere platformmoleculen uit de conversie van biomassa en polymeerafval.

De nieuwe raffinaderij gebruikt enorme hoeveelheden hernieuwbare energie voor de productie van waterstof en elektrificatie van energieslurpers zoals krakers. Daarnaast zijn natuurlijk grote hoeveelheden grondstoffen nodig om windmolens, zonnepanelen, en elektrolysers te bouwen. Veel van de technologieën voor de raffinaderij van de toekomst bestaan al in het lab en moeten flink worden opgeschaald. Het is echter zeker niet zo dat we slechts te maken hebben met een schaalprobleem. Er is nog veel wetenschappelijk en technologisch onderzoek nodig, want niet alles wat we in het lab kunnen, zal ook werken in het echt. Voor een succesvolle transitie moeten we de komende 25 jaar blijven investeren in wetenschap, technologie én onderwijs.

Terug naar boven^

Meld je aan voor de jaarlijkse notificatie van de Woudschoten Chemie Conferentie

Zeker weten dat je nooit meer een Woudschoten Chemie Conferentie mist? Meld je dan nu aan voor de jaarlijkse notificaties.