Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Hieronder staat het overkoepelende programma van de conferentie met tijden. Daaronder vind je de lezinggevers van dit jaar.
Toelichting op de verschillende werkgroepen en masterclasses vind je vanaf medio augustus onder het programma overzicht.
Datum | Tijdslot | Onderdeel | Groep nr. |
||
Donderdag
7 november |
17:00 – 19:00 | Ontvangst voorovernachters | Optioneel |
Optioneel
|
|
20:00 – 22:00 | Filmavond | ||||
va 21:00 | Borrel | ||||
Vrijdag
8 november |
8:30 – 9:15 | Ontvangst DiO’s |
Groep
1
|
Groep 3 |
|
8:30 – 9:30 | Ontvangst groep 1 & 3 | ||||
9:15 – 10:15 | Opening DiO-conferentie | ||||
9:30 – 10:15 | Openingslezing | ||||
10:30 -11:45 | Werkgroep – Ronde 1 | ||||
11:00 – 17:00 | Doorlopende onderwijsmarkt | ||||
11:00 – 12:45 | Ontvangst groep 2 |
Groep
2
|
|||
11:45 – 12:55 | Lunch | ||||
13:00 – 13:15 | Opening | ||||
13:15 – 14:00 | Keynote | ||||
14:15 – 15:00 | Masterclass – Ronde 1 / Bezoek onderwijsmarkt | ||||
15:15 – 16:00 | Masterclass – Ronde 2 / Bezoek onderwijsmarkt | ||||
16:15 – 17:00 | Masterclass – Ronde 3 / Bezoek onderwijsmarkt | ||||
17:15 – 18:00 | Verrassingsactiviteit | ||||
18:00 – 18:30 | Netwerkborrel | ||||
18:30 – 20:30 | Diner | ||||
20:45 – 21:45 | Avondlezing | ||||
20:45 – 22:00 | Werkgroep – Ronde 2 | ||||
va 21:30 | Borrel | ||||
22:00 | Pubquiz | ||||
Zaterdag
9 november |
9:30 – 10:45 | Werkgroep – Ronde 3 | |||
11:15 – 12:15 | Slotlezing | ||||
12:15 – 12:30 | Sluiting | ||||
va 12:30 | Lunch |
Bacteriële suikers: gezond of niet?
Prof. Dr. Marthe Walvoort – Adjunct hoogleraar bij Rijksuniversiteit Groningen
Foto: Marleen Anema
Alle bacteriën zijn omgeven door een dikke laag van suikermoleculen, de zogenaamde glycocalyx, die een belangrijke rol speelt in celstructuur- en stevigheid, en in interactie en communicatie tussen bacteriën. Polysachariden zijn een belangrijk onderdeel van deze glycocalyx, en hun chemische structuren zijn heel verschillend tussen verschillende bacteriesoorten, zoals tussen ziekmakende en gezonde bacteriën, zoals probiotica.
In deze lezing zal Marthe Walvoort haar onderzoek presenteren, waarin ze vanuit verschillende invalshoeken naar bacteriële polysachariden kijkt. Door gebruik te maken van chemisch gesynthetiseerde analogen van de bacteriële suiker Kdo, onderzoekt ze hoe ze de bacteriële lipopolysacharide-synthese kan verstoren, met als doel de bacteriën gevoeliger te maken voor antibiotica. Ook isoleert ze polysachariden van probiotische bacteriën, waarvan ze heeft gevonden dat die verschillende gezonde effecten in de darmen hebben.
Openingslezing
Een palet van smaken om je zintuigen te verwennen
Prof. Dr. Ir. Jean-Paul Vincken – Hoogleraar bij de universiteit Wageningen
Proeven omvat smaak en aroma (vluchtige stoffen). Naast de 5 basissmaken (bitter, zout, zuur, zoet en umami) bestaan er ook zogenaamde trigeminale smaakstoffen (verkoelend, kruidig en tintelend) en smaakversterkers (kokumi). De verschillende smaakmoleculen worden door veel verschillende receptoren herkend, waarvan de specificiteit zal worden besproken. De industriële productie van voedsel heeft baat bij het begrijpen van de receptor-smaakinteracties. Er zullen voorbeelden hiervan worden gegeven, evenals van chemische reacties die leiden tot smaakontwikkeling.
Avondlezing
Prof. Dr. Maarten Merkx – Hoogleraar bij de technische universiteit van Eindhoven
Slotlezing
Op weg naar een fossielvrije toekomst
Prof. Dr. Eelco Vogt – Hoogleraar bij de universiteit van Utrecht
Zou het mogelijk zijn in 2050 een raffinaderij te bouwen die volledig fossielvrij is? Als we dat willen moeten we uitgaan van nieuwe grondstoffen zoals biomassa, polymeerafval en zelfs CO2, en helemaal geen olie en gas inzetten. Het zou technisch mogelijk moeten zijn om zo’n volledig koolstofneutrale raffinaderij te bouwen met behulp van processen die op dit moment kunnen overzien. We zouden dan brandstoffen en verschillende platform-moleculen zoals methanol en methaan uit CO2 kunnen maken (uit afvangen bij puntbronnen of zelfs uit “Direct Air Capture”), en andere platformmoleculen uit de conversie van biomassa en polymeerafval.
De nieuwe raffinaderij gebruikt enorme hoeveelheden hernieuwbare energie voor de productie van waterstof en elektrificatie van energieslurpers zoals krakers. Daarnaast zijn natuurlijk grote hoeveelheden grondstoffen nodig om windmolens, zonnepanelen, en elektrolysers te bouwen. Veel van de technologieën voor de raffinaderij van de toekomst bestaan al in het lab en moeten flink worden opgeschaald. Het is echter zeker niet zo dat we slechts te maken hebben met een schaalprobleem. Er is nog veel wetenschappelijk en technologisch onderzoek nodig, want niet alles wat we in het lab kunnen, zal ook werken in het echt. Voor een succesvolle transitie moeten we de komende 25 jaar blijven investeren in wetenschap, technologie én onderwijs.
Zeker weten dat je nooit meer een Woudschoten Chemie Conferentie mist? Meld je dan nu aan voor de jaarlijkse notificaties.